Tidligere SSB-sjef kaller omorganiseringen et politisk kupp

Tidligere leder av SSBs forskningsavdeling, Olav Bjerkholt (innfeldt), slakter omorganiseringen som nå skjer i regi av SSB-sjef Christine Meyer.

Tidligere leder av SSBs forskningsavdeling, Olav Bjerkholt (innfeldt), slakter omorganiseringen som nå skjer i regi av SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Mariam Butt / montasje Nettavisen (NTB scanpix / UIO)

Tidligere leder av Statistisk sentralbyrås forskningsavdeling Olav Bjerkholt føyer seg inn i rekken av kritikere som reagerer på institusjonens omorganisering.

31.10.17 06:43

– Hele saken er etter min oppfatning veldig rar, og jeg betrakter det som et politisk kupp. Det begynte med at Hans Henrik Scheel ble utnevnt til SSB-direktør. Utnevnelsen var uvanlig ved at Scheel var uten bred forskningserfaring som alle forgjengerne, sier Bjerkholt til Klassekampen.

Han er ikke nådig i sin beskrivelse av omorganiseringsprosessen i Statistisk sentralbyrå (SSB) som har ført til at rundt 25 forskere blir omplassert.

Bjerkholt mener SSB nå svikter sitt historiske samfunnsoppdrag, og han er ikke den eneste som deler denne oppfatningen. Mandag sa stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) at tilliten til sentralbyrået er satt på spill.

Les også: SSB-sjefen: Derfor ble forskerne omplassert

Les: SSB-sjefen snek seg ut bakveien etter møte med Siv Jensen

Les også: Mange ubesvarte spørsmål til Statistisk sentralbyrå

– Jeg har ikke tillit til at SSB vil gi oss objektiv og nøytral informasjon i framtiden når det ser ut til at de presser ut forskere som tenker annerledes, sier Navarsete til NRK.

Mandag måtte SSB-direktør Christine Meyer troppe opp hos finansminister Siv Jensen (Frp) for å forklare seg om uroen. Et nytt møte mellom de to finner sted om en ukes tid.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.