Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere statsminister for riksrett

Alltinget på Island har vedtatt å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett.

Islands nasjonalforsamling, Alltinget, vedtok tirsdag å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett, melder statskanalen RUV på sin nettside. Andre forhenværende regjeringsmedlemmer slipper unna.

Ba representantene følge sin overbevisning
Sittende statsminister Johanna Sigurdardottir, sa før avstemmingen at representantene måtte følge sin egen overbevisning. Hun understreket at det ikke var snakk om en meningsmåling, men en historisk avstemming.

33 stemte for riksrett for Haarde, 30 mot.

- Grov forsømmelse
Tidligere denne måneden konkluderte en splittet granskingskommisjon med at flere tidligere regjeringsmedlemmer gjorde seg skyldig i grov forsømmelse og burde stilles for riksrett, men ifølge ruv.is er det altså bare Haarde som nå må svare for domstolen. Tidligere finansminister Arni Matthiesen, tidligere utenriksminister Ingibjörg Gisladottir og tidligere næringsminister Björgvin Sigurdsson slipper unna.

Det er første gang det blir reist en slik sak på Island.

Staten måtte ta over
Islands økonomi havnet i grøfta som følge av bankkrisen, og daværende statsminister Geir Haarde, sentralbanksjef David Oddsson og en rekke andre tidligere topper fikk skylden for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene. Den islandske staten måtte gå inn og ta over alle de store bankene etter krakket.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken