Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener Israel styrer mot katastrofe

Behandlingen av menneskene i Gaza har vært en katastrofe i lang tid, mener Willoch.

Kåre Willochs Høyre-regjering på 80-tallet var, som vanlig for en regjering ledet av et borgerlig parti, Israel-vennlig.

Men på sine eldre dager har Willoch snudd. Vår tidligere statsminister har i dag sterk sympati for palestinerne.

Etter de sist dagers hendelser på Gaza føler han behov for å si i fra.

- Israels oppførsel får ikke bare arabiske folk og stater til å gå mot dem, det store flertallet av medlemslandene i FN er mot dette. Israel bør dessuten merke seg at svært viktige verdensmakter som Kina og Russland er mot den opptreden de nå gjennomfører, sier Willoch i et intervju med Dagsavisen onsdag.

Les også: Netanyahu: Forferdelig at Hamas bruker plasserer barn og kvinner i frontlinjen

Israel har fått knusende kritikk fra flere land for sin maktbruk etter at mnst 60 palestinere ble drept, blant dem flere mindreårige, da israelske soldater stasjonert ved grensa på Gaza-stripen skjøt med skarpt og med gummikuler og brukte tåregass mot rundt 40.000 demonstranter. Om lag 1.400 palestinere ble såret, mange av dem etter å ha blitt truffet av skudd på flere hundre meters hold.

Men både USA og Israel legger ansvaret for at så mange palestinere er blitt drept og såret, på Hamas som styrer Gazastripen. Det mener Willoch faller på sin egen urimelighet. Han mener det må være lett å forstå at håpløsheten og elendigheten befolkningen i Gaza lever i, fører til reaksjoner. Willoch mener videre at oppmerksomheten må rettes mot det han kaller den groteske voldsbruken fra israelske soldater.

– Jeg er alvorlig redd for at den kurs Israel nå fører er en kurs mot katastrofe også for Israel. Det vil komme en situasjon der verden ikke lenger finner seg i dette, sier han til Dagsavisen.

Willoch mottok i 2011 et «palestinsk pass», en utmerkelse fra det palestinske lederskapet for sitt mangeårige engasjement for deres sak.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

- Opprørende og motbydelig

Kommentarer til denne saken