Tidligere stefar forklarte seg om dagen Monika (8) døde

DNA-spor fra hånden til Monika Sviglinskaja (8) førte til at hennes 32 år gamle eks-stefar ble pågrepet og siktet for drap på den unge jenta.

DNA-spor fra hånden til Monika Sviglinskaja (8) førte til at hennes 32 år gamle eks-stefar ble pågrepet og siktet for drap på den unge jenta. Foto: (Politiet)

Den tidligere stefaren (32) har tidligere forklart at han var i Bergen sentrum dagen Monika (8) ble funnet død på Sotra. Onsdag framstilles han for varetekt, siktet for drap.

22.10.14 11:03

Den 32 år gamle litaueren flyttet inn med Monikas mor på Sotra i april 2011, etter å ha truffet henne på nettet. Noen uker før Monika ble funnet drept i november, flyttet mannen ut, skriver Bergens Tidende.

Dagen etter ble han kalt inn til politiavhør som vitne. Etter det avisen kjenner til, brøt han ut i gråt da han fikk høre at den tidligere stedatteren var død. Så forklarte han at han var i Bergen sentrum morgenen Monika ble funnet død.

Han forklarte hvordan han reiste med bussen den morgenen. Ifølge avisens kilder fant ikke politiet ham igjen på overvåkingsbilder langs ruten han hadde beskrevet – uten at han noen gang ble konfrontert med dette.

– Vet hun ble drept
Ifølge VG uttalte 32-åringen seg om det mistenkelige dødsfallet i et intervju noen uker senere.

– Alle litauere i Bergen vet at lille Monika ble drept. Det mener også politiet, men de klarer ikke å finne ut av alle omstendighetene rundt denne hendelsen, sa han.

Onsdag ettermiddag blir han framstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett, siktet for å ha drept åtteåringen. Det skjer etter nye analyser av DNA-spor som ble sikret i 2011. Politiet ønsker ikke å si noe om hvorvidt sporene knytter den tidligere stefaren direkte til drapshandlingen.

– Mange føler de ikke ble tatt på alvor i Monika-saken
Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) var ordfører i Sund da Monika (8) ble funnet død i 2011. Nå vil han ha svar på hvorfor flere innbyggere opplevde at politiet ikke tok dem på alvor.

IKKE FORNØYD: Stortingsrepresentant Ove Trellevik kritiserer politiets håndtering av Monika-saken. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)


– Flere innbyggere, og jeg som ordfører, opplevde at man ikke ble tatt på alvor. Folk henvendte seg til politiet, ba om å få bli avhørt, presenterte ting de mente politiet burde vite om. Jeg syns noen må gjennomgå saken og kunne si hvorfor det var slik. Mange av dem er fortsatt ikke avhørt, sier Trellevik til NTB.

Han vil be sine stortingskolleger i justiskomiteen om å vurdere om saken bør følges opp politisk, i tillegg til arbeidet Spesialenheten for politisaker gjør for å finne ut av om politiet gjorde noe straffbart da de henla saken som et selvmord i 2012.

– Jeg mener både politiet og samfunnet er tjent med at vi får kunnskap om hvorvidt det er gjort noe urett her. Det kan være gode grunner til at den ble håndtert slik, men dersom det er begått feil, så bør det komme fram, mener han.

Den tidligere ordføreren sier innbyggerne i Sund har reagert med både lettelse og sinne over pågripelsen, som ble kjent tirsdag.

– Det er en lettelse i bygda over at noen er pågrepet. Bygda har hele tiden vært overbevist om at det var et drap. Men det er også en fortvilelse og harme over politiets håndtering av saken. Den ble tatt for lett på, for tidlig, sier Trellevik.

Utelukket selvmord
Ni måneder etter at Monika ble funnet død, ble saken henlagt. Ifølge obduksjonsrapporten døde jenta av kvelning, og politiet konkluderte med selvmord.

En etterforsker varslet bergenspolitiet i januar om at han mente jenta kunne ha blitt drept, skriver Bergens Tidende. Han mente det var usannsynlig at jenta hadde begått selvmord, og at muligheten for at noen ville skjule et drap som et selvmord ikke var undersøkt godt nok. Han fikk til slutt beskjed om å holde innvendingene sine for seg selv.

I intervjuet i 2012 sa også den nå siktede 32-åringen at det ikke kunne dreie seg om et selvmord.

– Moren fortalte alltid Monika at hun ikke måtte åpne døren for folk hun ikke kjente. Alle som kjente Monika kan garantere at hun aldri ville ta livet sitt, det er absurd. Hun var en lydig jente, som aldri gjorde noe galt, sa han.

– Må få konsekvenser
Tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen mener henleggelsen av saken må få konsekvenser for tjenestemenn i Bergen-politiet.

Finn Abrahamsen. Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

– Det er de som har tatt de gale beslutningene, uten å høre på andre. De bør selvfølgelig ta dette innover seg. Her er det ting som jeg mener absolutt burde få konsekvenser, sier Abrahamsen til NRK.

– Jeg forstår at det er takket være moren og privatetterforskeren at dette har kommet så godt ut som det til slutt har gjort, sier Abrahamsen.

Påtaleansvarlig Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt vil ikke at enkelte tjenestemenn skal holdes ansvarlig.

– Jeg tar avstand fra å gå løs på enkeltpersoner her. Jeg vet at de som har jobbet med denne saken, har jobbet samvittighetsfullt etter beste evne, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag