Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere USA-minister reiser til Nord-Korea

Washington (NTB-Reuters-AFP): Den amerikanske eksdiplomaten og tidligere politikeren Bill Richardson vil besøke Nord-Korea. Sammen med nettselskapet Googles sjef Erich Schmidt skal han forsøke å få satt fri en fengslet amerikaner.

Richardson, som både har vært energiminister i USA og landets FN-ambassadør, betegnet fredag sitt og Schmidts besøk i Pyongyang som «privat og humanitært». Hensikten er å få frigitt Pae Jun-ho, en amerikansk statsborger som ble arrestert i Nord-Korea i november i fjor.

- Vi representerer ikke USAs regjering, vi drar dit for å ta opp den arresterte mannens situasjon, sa Richardson. Han understreket samtidig at han og Google-sjefen deler verdenssamfunnets bekymring over de nordkoreanske atom- og rakettprogrammene.

Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland kritiserte torsdag Richardsons og Schmidts planer.

- Vi syns ærlig talt ikke at dette er riktig tidspunkt, sa hun og viste til at Nord-Korea i desember prøveskjøt en langtrekkende rakett.

Regimet i Pyongyang hevder denne prøveutskytingen var av rent vitenskapelig art. Men på internasjonalt hold ble den betraktet som ledd i utprøvingen av en militær rakettype som kan bære atomvåpen. (©NTB)