Tirsdag ble det kjent at lederen for ekspresident Donald Trumps innsettelseskomité, Thomas Barrack, er pågrepet, tiltalt for sammensvergelse med mål om å påvirke utenrikspolitikken i Emiratenes favør.

Les også: Derfor kan Ivanka Trump snu seg og forråde sin pappa, Donald Trump

Veldig nær venn av Trump

Investoren Barrack omtales av The New York Times som en nær venn av Trump og en av hans viktigste pengeinnsamlere i valgkampen i 2016.

Les også: Trump gjorde det svært få presidenter før ham hadde gjort: Milliardene rullet inn

- Han er den eneste personen jeg kjenner som presidenten omtaler som en likemann, uttalte Trumps politiske rådgiver, Roger Stone til New York Times i 2018.

Vennskapet mellom Barrack og Trump strekker seg helt tilbake til 80-tallet.

- Kan være begynnelsen på slutten

- Dette kan være begynnelsen på slutten på dem alle, sier Stephanie Winston Wolkoff til Daily Mail.

Wolkoff er tidligere rådgiver til, og nær venn, av Melania Trump, og sier hele Trump-familien nå befinner seg i en juridisk faresone som følge av pågripelsen og tiltalen.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!

- Tom er så integrert i alt som har med Trump-universet å gjøre, at det kan påvirke hele Trump-familien på en signifikant måte, sier hun til avisen.

- Dette er store nyheter, jeg trenger tid til å fordøye det, sier hun videre.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Wolkoff jobbet også som seniorrådgiver for Thomas Barrack, da han ledet Trumps innsettelseskomite. Hun skrev også boken «Melania & Me: The Rise & Fall Of My Friendship With The First Lady».

Les også: Lydopptak av Melania Trump: - Stormy er en porno-hore

Der skal Wolkoff gjentatte ganger ha tatt opp alt rotet med tallene hun fikk innsikt i rundt innsettelsen, skriver Daily Mail.

Les også: - Nye avsløringer om Melania Trump på vei

Tre menn tiltalt

74 år gamle Thomas Barrack er blant tre menn som er tiltalt i en føderal domstol i New York for forsøk på å påvirke utenrikspolitikken uten å registrere seg som lobbyister for De forente arabiske emirater.

Les også: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Dette skjedde angivelig både under valgkampen i 2016 og etter at Trump ble USAs president.

Uavhengig mellommann

Barrack vil ikke erkjenne straffskyld, ifølge en talsperson som sier at han hele tiden har vært tilgjengelig for etterforskerne. Barrack skal etter planen møte i en føderal domstol sør i California, der påtalemyndigheten vil be en dommer om å sende ham til New York.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

En talsperson for Barrack har tidligere sagt at han opptrådte som en uavhengig mellommann mellom ledere i land i Persiabukta og Trumps valgkamp og senere administrasjon – ikke på vegne av utenlandske myndigheter.

Sju tiltalepunkter

Føderal påtalemyndighet og FBI har etterforsket Barrack i nesten tre år, og tirsdag ble også en av de andre tiltalte pågrepet, en 27 år gammel tidligere toppsjef i Barracks selskap. Tredjemann er en emiratisk forretningsmann med nære bånd til myndighetene i Emiratene.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

De tre er tiltalt på sju punkter, inkludert sammensvergelse, obstruksjon av rettsvesenet og for å ha kommet med en rekke feilaktige uttalelser under et avhør med føderale etterforskere i juni 2019.

Les også: Denne Trump-kritikken var svært uvanlig og ble aldri offentlig kjent: - Dette er helt for jævlig

– De tiltalte dro gjentatte ganger fordel av Barracks vennskap og tilgang til en kandidat som endte med å bli valgt til president, høytstående myndighetspersoner og amerikanske medier, for å fremme de politiske målene til en utenlandsk regjering uten å avdekke hvor lojaliteten i realiteten lå, sier fungerende visestatsadvokat Mark Lesko i en uttalelse tirsdag.

Advarer alle

Påtalemyndigheten hevder også at de tiltalte ga myndighetspersoner i Emiratene sensitiv informasjon om interne diskusjoner i Trump-administrasjonen. Lesko omtaler de påståtte handlingene som et svik mot tidligere president Trump og andre tjenestemenn.

Les også: Trump: - Har trolig fjernet alle bevisene

– Gjennom denne tiltalen advarer vi alle – uavhengig av deres rikdom eller opplevde politiske makt – om at justisdepartementet vil håndheve forbudet mot den slags ikke oppgitt utenlandsk innflytelse, heter det i uttalelsen fra påtalemyndigheten.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

Påtalemyndigheten vil be om at Barrack varetektsfengsles. De mener fluktrisikoen er stor og påpeker at han skal være god for over 1 milliard dollar og at han har tilgang til privatfly.

Barrack er den foreløpig siste av en lang rekke Trump-medarbeidere som straffeforfølges, deriblant hans tidligere valgkampsjef, sjefstrateg, nasjonale sikkerhetsrådgiver, personlige advokat og mangeårige finansansvarlig.