RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidligere Volkswagen-sjef etterforskes for bedrageri


1,2 MILLIONER: Ifølge Skoda er 1,2 millioner av deres biler utstyrt med programvaren som Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester. Dette bildet er kun et illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix
1,2 MILLIONER: Ifølge Skoda er 1,2 millioner av deres biler utstyrt med programvaren som Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester. Dette bildet er kun et illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Tysk påtalemyndighet etterforsker den avgåtte Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn i forbindelse med utslippsjukset i selskapet.

Winterkorn som sist onsdag gikk av etter nesten ni år i spissen for Europas største bilprodusent, etterforskes for anklager om bedrageri gjennom salg av kjøretøy med manipulerte utslippsverdier. Det opplyser statsadvokaten i Braunschweig i den tyske delstaten Niedersachsen mandag, ifølge DPA.

VW innrømmet forrige uke å ha manipulert utslippsdata for sine dieselbiler, som er mindre miljøvennlige enn det de har forsikret kunder og myndigheter verden over om. Men den tidligere toppsjefen hevder han ikke hadde kjennskap til jukset.

Les også: Audi sier 2 millioner biler er omfattet av utslippsjuks

Suspenderer

Bilgigantens representantskap ble sist fredag enig om å permittere en rekke ansatte i påvente av en oppklaring av skandalen. De berørte ble ikke navngitt, men nyhetsbyrået Reuters melder mandag at det dreier seg om sjefene for forskning og utvikling i VW, Audi og Porsche.

Nyhetsbyrået har tidligere skrevet at Volkswagen vil komme til å sparke toppsjefene for flere bilmerker i et forsøk på å bøte på skadene skandalen har påført selskapet.

Verken Audi, VW eller Porsche vil kommentere de nye opplysningene.

– Ikke fått informasjon

Volkswagen har opplyst at 11 millioner biler verden over har programvare som pynter på utslippene av helseskadelige stoffer når dieselbiler testes.

Det er foreløpig ikke kjent om dette også gjelder biler solgt i Norge.

– Vi har ennå ikke fått informasjon fra fabrikken. Når vi får det, vil vi kontakte kundene det eventuelt gjelder, sier informasjonssjef Anita Svanes for Volkswagen hos den norske importøren Harald A. Møller til NTB.

Tyske myndigheter har bedt Volkswagen legge fram en plan innen 7. oktober for hvordan selskapets dieselbiler skal møte nasjonale miljøstandarder.

Hvis ikke kravet blir møtt innen tidsfristen, risikerer selskapet at myndighetene trekker tilbake godkjenningen av modellene som omfattes av den pågående skandalen.

Omfatter andre bilmerker

Skoda sier 1,2 millioner av bilene deres er utstyrt med programvaren som eierselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester.

Mandag ble det også kjent at om lag 2,1 millioner Audi-biler er utstyrt med samme programvare.

Ifølge en talsmann for Audi er 1,42 millioner av selskapets biler med såkalte EU5-motorer berørt i Vest-Europa, av dem 577.000 i Tyskland. Nesten 13.000 biler i USA er utstyrt med programvaren.

Han opplyser at modellene A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 og Q5 er omfattet av jukset. (©NTB)

Les også: VW-sjefen går av etter utslippsjuks

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere