*Nettavisen* Nyheter.

Tidobling på børsen i år

Det har vært et fantastisk år på Oslo Børs. Den beste aksjen er mer enn tidoblet i verdi. Her har du listen over årets børsvinnere. Og taperne..

19.05.08 00:59

Du kan sjekke aksjeutviklingen på:

iMarkedets kurstjeneste

Ved inngangen til året var det meste trist og leit på børsene. Investorene lå svimeslått etter to år med den verste børsnedturen siden begynnelsen av 1930-tallet, og på toppen av det hele fikk man krig og usikkerhet rundt Irak.Nå viser det seg at det var akkurat da du skulle kjøpt aksjer, selv om flere eksperter advarte mot nettopp det på grunn av risikoen.Når det nå er under en måned igjen av året, har Oslo Børs totalt sett steget 42 prosent. Fra bunnen, som ble nådd i februar, er oppgangen rundt 65 prosent.Dette ligger dermed an ti å bli et av de bedre børsårene i moderne tid.Oppgangen har gjort at interessen for risikable aksjer har økt voldsomt. Slike aksjer svinger alltid mer, både opp og ned.Du tjener alltid mer på små IT-selskaper enn på Hydro, Orkla og DnB når aksjene stiger. Og du taper tilsvarende mer når børsene faller.Men i år har alt vært fart og gøy på børsen.Den absolutte vinneren på Oslo Børs er Tandberg Data. Denne aksjen har steget 1.038 prosent i år. Med andre ord: 100.000 kroner investert i den aksjen ved nyttår er nå verdt over en million kroner.Selskapet hadde i vinter svært liten tiltro, etter årevis med skuffelser og underskudd. Men kostnadskutt kombinert med tro på at IT-investeringene hos kundene nå vil ta seg opp, har gitt en rakettoppgang.Generelt er det mindre selskaper som har steget mest, som Acta innen finans, oljeselskapet CanArgo, Chip-produsenten Nordic VLSI, offshoreteknologiselskapet Altinex og rederiet Jinhui Shipping. Det siste er et kinesisk selskap som har steget kraftig på voldsom oppgang i fraktratene, spesielt drevet frem av industriveksten i nettopp Kina.Du kan se den komplett listen over vinnerne her:

Børsvinnerne i år

Det er klart flere vinnere enn tapere på Oslo Børs i år, men noen aksjer har også i år falt i verdi. Og de som har falt mest, er, i likhet med vinnerne, små selskaper.Aller mest har belysningsprodusenten Noral falt, etter dårlige resultater. Nå skal selskapet også fjernes fra Oslo Børs.Mer kjent er nummer to på taperlisten: Lakseselskapet Pan Fish. Dette var ett av de mest profilerte selskapene på Oslos Børs for to-tre år siden, men en voldsom ekspansjon kombinert med fallende laksepriser har fått selskapet til å knele under et berg av gjeld.Taperlisten ser du her:

Børstaperne i år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.