2012: Espen Andersen Bråthen dømmes til 60 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år for tyveri og bruk av narkotika.

2017: Bråthen legger ut en video på YouTube hvor han kom med en skremmende advarsel. En venn av siktede forteller at han varslet politiet om mannen som følge av dette.

Juli 2020: Bråthen blir ilagt seks måneders besøksforbud i Kongsberg og Eiker tingrett etter å ha kommet med trusler mot familien. I mai samme år tok han seg inn i foreldrenes hus og framsatte trusler. Han la igjen en Colt revolver kaliber 4,5 mm på foreldrenes sofa før han gikk. Ifølge anmeldelsen så revolveren ut som et funksjonelt våpen.

13. oktober 2021, klokken 18.12.30: Første melding om hendelse i en Coop-butikk på Kongsberg slår inn på en av konsollene på operasjonssentralen til Sørøst politidistrikt.

18.13: Meldingen loggføres. Det meldes om en mann med pil og bue som skyter på folk.

Det sendes en patrulje til stedet, og det blir besluttet bevæpning. Umiddelbart etter sendes det tre patruljer til stedet. Til sammen var 22 patruljer involvert. I minuttene etterpå kommer det flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen, og det meldes om at personer er truffet av pilene.

18.17: Det sendes ut en såkalt PLIVO- hendelse (Pågående livstruende vold).

De tre nødetatene politi, brann og helse har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Kripos, PST, Nasjonale bistandsressurser, Oslo og Øst politidistrikt og Politihøgskolen bisto, i tillegg til mannskaper fra både ambulansetjenesten og brannvesenet.

18.18: Første patrulje får øye på gjerningsmannen.

Han anropes, men mistes av syne. Like etter er de i kontakt med mannen på nytt, og de blir da beskutt av flere piler. Dette gjør at de mister kontakt med ham, og han kommer seg unna. I minuttene etter dette leter mange patruljer etter mannen, og det er noen meldinger fra publikum om observasjoner.

18.28: Sørøst politidistrikt tvitrer:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

18.47: Mannen er pågrepet og ble sendt til arresten i Drammen. Det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Ut fra det politiet vet fremstår det rimelig klart at noen av drapene skjedde etter at politiet hadde kontakt med ham klokka 18.18, og det er mulig at alle drapene skjedde etter dette tidspunktet.

20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap, opplyses det på et pressetreff. Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

22: Ny pressebrifing med politiet:

Politiet vil ikke gå ut med antall drepte. Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier samtidig at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.

22.45: Statsministeren og justisministeren holder pressebrifing.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted på Kongsberg. – Hendelsene ryster oss, sier hun. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.

23.15: Fem personer bekreftet drept

Driftsenhetsleder Øyvind Aas bekrefter på et pressetreff at fem personer ble drept i hendelsen. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

2.00 natt til torsdag: Politiet går ut med informasjon om den pågrepne.

Den siktede er en 37 år gammel mann. Han er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg. Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder som følge av at det tidligere har vært bekymring knyttet til radikalisering.

5.00 torsdag: Mannens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, opplyser at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsene.

8.00: Politiet opplyser at siktede erkjenner de faktiske forhold.

9.00: I et brev til ordføreren i Kongsberg uttrykker kongefamilien medfølelse og skriver at de er forferdet over de tragiske hendelsene.

Også Danmarks statsminister Mette Fredriksen og FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som gir uttrykk for sorg og medfølelse.

10.00: Politiet opplyser at fire kvinner og en mann ble drept.

På en pressekonferanse i Tønsberg sa politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt at siktede har konvertert til islam. Den siste bekymringsmeldingen om ham kom i 2020.

11.30: Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen sier at siktede skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Han fremstilles for varetektsfengsling fredag. Den avgjøres trolig med kontorforretning.

Torsdag ettermiddag går flere medier ut med navnet på siktede. Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.

15.00: Politiet oppjusterer tallet på antall skadde fra to til tre. Den siste skadde kom seg selv til legevakt et annet sted.