RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot inflasjon

Sist oppdatert:
Europeiske sentralbanker er livredde prisstigning.
Torsdag kom konsumprisindeksen for Norge i april som viste lavere prisvekst enn forventet. Men frykten for inflasjonen er sterk i Europa.

Bank of Englad hevet torsdag renten med et kvart prosentpoeng til 5,5 prosent, noe som er det høyeste på seks år. Me det vil man knekke tendensene til inflasjon.

Sjef for den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet, har brukt frasen «strong vigilance» som signalord på at rentevåpenet blir hevet og brukt en måned frem i tid. Torsdag holdt Trichet renten uendret, som ventet, men alle venter at renten vil bli hevet fra dagens nivå på 3,75 prosent om en måned.

Også her vil årsaken være den samme. Sentralbanksjefene er livredde for at inflasjonstendenser skal bite seg fast, og sende prisene opp å matvarer, klær, sko og andre forbruksvarer.

Denne uken ble det også klart at den amerikanske sentralbanken vil holde renten uendret, men at de har et meget stivt blikk festet til prisutviklingen. Også den japanske sentralbanken har signalisert en gradvis heving av rentene.

Ifølge Financial Times forventer økonomene at toppen av den europeiske rentesyklusen vil komme dette året, men i rentemarkedet er det forventet at det kommer mer rentehevelser både i Storbritannia og i eurosonen etter sommerens forventede oppgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere