RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til minne om et europeisk folkemord

Sist oppdatert:
Bildet viser noen av de grufulle handlingene som den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic er anklaget for. Etter 13 år på flukt ble Kardzic i går pågrepet av den serbiske sikkerhetstjenesten i Beograd.

Bildet er tatt i bosniske Tuzula. I hver pose ligger et dødt menneske. Likene er ofre som ble funnet i massegravene i skogsområdene etter Srebrenica-massakren i 1995.

Srebrenica-massakren skjedde mot slutten av krigen i Bosnia, som varte fra 1992 til 1995. Minst 8.000 bosnjaker ble drept av bosnisk-serbiske militærstyrker. Noen av de drepte var tenåringer, andre var eldre. Blant de drepte var også kvinner og barn.

Srebrenica-massakren er den verste i Europa siden andre verdenskrig. Ingen vet nøyaktig hvor mange som ble drept. Ifølge den Føderale Kommisjonen for savnede personer er 8.373 personer meldt savnet etter massakren. Ikke alle har blitt funnet, mange mangler fremdeles en grav å gå til.

I juli 1995 ble Karadzic tiltalt av FN krigsforbryterdomstol i Haag for forbrytelser mot menneskeheten. Det var han som ga ordre om å massakrere sivile under den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo.

I 1997, to år etter at Nato gikk inn i Bosnia, mistet Karadzic makten og gikk under jorden. Fire måneder senere ble han anklaget for å ha stått bak Srebrenica-massakren. Han er tiltalt for folkemord. I går, etter tretten år på flukt, ble han pågrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere