RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til seters

Hvorfor ikke oppleve litt nasjonalromantikk i høst.
Hvorfor ikke oppleve litt nasjonalromantikk i høst. Foto: Kjersti Veel Krauss (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
Bli med til seters. Nærmere norske urtradisjoner er det knapt mulig å komme.

Det er ikke så lenge siden setra var en viktig del av norsk landbruk. Åkrer og enger var i stor grad forbeholdt dyrking av vinterfór. Kyr, geiter og sauer ble derfor henvist til karrigere beiter på fjellet og viddene. Med på lasset fulgte budeiene, som i tillegg til å passe buskapen også drev utstrakt selvhushold. De kinna smør, fanget fisk og spekket kjøtt, for å nevne noe.
Setrene var ofte primitivt utformede, laftede små ettroms hytter. Livet i fjellheimen fortonte seg ofte enkelt og bekymringsløst, noe som nok forklarer litt av den renessansen Seterlandet nå opplever. Tidligere budeier vender tilbake til fjellet, pusser opp og bygger ut, slik at besøkende kan komme og oppleve noe av eventyret. Spellmovollen ved inngangen til Forollhogna nasjonalpark i Vangrøftdalen er et av seteranleggene som nå er restaurert, i regi av ekteparet Oddveig og Inge Eggen.
- Setra hadde forfalt i flere år, da vi bestemte oss for å restaurere den og legge til rette for besøk, forklarer Oddveig.
Hun innrømmer glatt at det er mye romantikk knyttet til alt arbeidet som er nedlagt, men også et ønske om å bevare en viktig del av vår kulturarv.
Norges Vel kåret for øvrig Spellmovollen, som har til sammen 15 sengeplasser, til Årets seter i 2003.
Tlf. 90936246 / 6249 7186 / www.seterlandet.no

3 anbefalte setre

Oustuvollen, Dalsbygda

Denne fjellgården og setra er fremdeles i aktiv drift, med utmarksbeite og melkeproduksjon som hovedaktiviteter. I tillegg til gjeting av buskap kan du delta i blant annet ørretfiske og på kanoturer. Gården er også operativ om vinteren, og tilbyr da blant annet huskysafarier.
Tlf. 9714 5487

Herdalssetra, Nordda

Med en ubrutt setertradisjon på mer enn 300 år, er dette en av de største fellessetrene for geit i landet. Grenda har et unikt bygningsmiljø med over 30 gamle seterhus, hvor det fremdeles ystes ost og lages tradisjonsmat. Du kan også leie båt og prøve fiskelykken.
www.herdalssetra.no

Selstali, Tinn

Denne setra ligger ved foten av Gaustatoppen, og holder 10-12 melkekyr, noen kalver og et par lam. Lokalt produsert setersmør og rømme, staulsost og prim er noen av produktene du får servert, i tillegg til rømmegrøt og spekemat, selvsagt. Setra har to koselige tømmerhytter til utleie, som ligger nært flotte fiskevann.
www.selstali.com

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere