Til skolen med traktor, ferge og spark

Foto: Guttorm Pedersen (Nordlys)

Han bor på en øy med fem andre innbyggere. Følg Nicolai (7) på en skolevei utenom det vanlige. Se video.

31.03.12 15:25

Nicolai bør på et sted der «ingen skulle tru at nokon kunne bu». Møt sjuåringen i videodokumentar nederst på siden.

Se saken på nordlys.no

Først traktor
Først blir han kjørt en kilometer med traktor. Så følger en tjue minutters fergetur, før Nicolai tar sparken fatt – hvis føret tillater det –den siste kilometeren til skolen. Ellers må han gå. For da Nobina overtok bussrutene i Tromsø, forsvant den lokale bussen på Vengsøy som tidligere kjørte ham fra fergeleiet til skolen.

Nicolai bor på øya Musvær utenfor Tromsø sammen med mor, far, to yngre søsken og en onkel. For bare tre år siden var det høyst usikkert om kommunen og andre myndigheter ville legge til rette for at famlien på en av Norges ytterste utposter kunne fortsette å bo der.

Framtida sikret

Da Nordlys besøkte Musvær høsten 2007 hang bosettingas nær 200-årige eksistens i en tynn tråd. Eller nærmere bestemt i noen råtne påler under ei kai som truet med å rause på havet ved første stormkast.

I 2009 ble det besluttet at ny kai skulle bygges. I dag er framtida sikret, ikke bare av kaia og fergeforbindelsen. I løpet av få år er folketallet på øya tredoblet. Lenge bodde brødrene Jarle og Ole Henrik Enoksen alene på øya. Nå har Jarle og kona Lai Seetong fått tre barn. Gården er bygd ut til å bli et av fylkets mest moderne geitebruk. Og Ole Henrik har investert i ny fiskebåt.

Slik har familien klart å kombinere jordbruk og fiske på en måte som gjøre dem til noen av landets aller siste, rotekte fiskarbønder.

Nei til Bruaset
I en ny videoreportasje under vignetten «Gorm på tur» skildres livet på Musvær gjennom «odelsgutten» Nicolai. Mens familien har avslått flere forespørsler fra mannen bak et av Norges mest populære TV-programmer, Oddgeir Bruaset, fikk Nordlys adgang til øya med videokamera for å følge Nicolai gjennom en vanlig dag.

Nicolais pappa, Jarle Enoksen (44), har ikke noe imot verken journalister i sin alminnelighet eller serien «Der ingen skule tru at nokon kunne bu». Han skjønner godt at folk lar seg fascinere av livet på utposter som Musvær, der forbindelsen til internett er syltynn og klimaet så hardt at beboerne om vinteren kan være isolert i uker av gangen.

- Men et helt TV-program, det blir for mye. Til nå har vi ikke hatt lyst til å være med på det, sier Jarle.

Lek og arbeid
Samtidig er Jarle stolt av hva han og kona og broren Ole Henrik har klart å bygge opp i det tradisjonsrike egg- og dunværet. Det viser han gjerne fram. Om det blir nye generasjoner med fast bosetting på Musvær er en annen sak.

- Hva ungene gjør med stedet, blir helt opp til dem. Om en av dem tar over, er det fint, sier Jarle blant annet i minidokumentaren.

Nicolai er for sin del ikke i tvil om hva han har lyst til å jobbe med når han blir stor. Sju år gammel tar han allerede aktivt del i gårdsarbeidet og framviser imonerende kunskap og ferdigheter.

Pappa Jarle: – En fordel ved å vokse opp på Musvær er at barn og voksne er sammen nesten hele tida. Det blir en blanding og lek og lystbetont arbeid. Ungene lærer mye om dyre- og planteliv, om naturens gang, om det som er helt grunnleggende for vår eksistens.

Se flere saker fra Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.