*Nettavisen* Nyheter.

Til sommeren kommer førerkortet på mobilen - men ikke i Norge

I Finnland innfører man nå førerkort som app på mobilen. I kombinasjon med betalingsløsninger på mobilen, blir nå lommeboka helt overflødig. Foto: (Trafi.fi)

– Dette ligger ikke i planene våre nå, sier Vegvesenet.

22.02.18 11:57

Før nyttår begynte Finland å teste ut førerkortet som en app på mobilen, og til sommeren lanseres løsningen, melder det finske trafikkvesenet Trafi i en melding.

Det betyr at våre naboer i nord ikke lenger er avhengig av å ha med seg noe mer enn mobilen på biltur, og kan droppe det fysiske førerkortet i lommeboka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen juridiske hindringer

Ifølge veidirektør Marko Sillanpää har de ikke møtt på noen regulatoriske utfordringer med å tilby fører kortet i digital form.

- Vi har ikke møtt på noen juridiske barrierer ved å bruke en digital løsning, fremfor det eksisterende tradisjonelle plastkortet. Førerkortdirektivet hindrer ikke det eneklte land å finne en alternativ måte å dokumentere kjørerettigheter gjennom et elektronisk dokument utstedt av den kompetente myndighet, skriver han i en artikkel.

Appen er også bygget ut med funksjonalitet slik at det faktisk skal fungere som et ID-kort, og at du kan gjøre enkel administrasjon av kjøretøy som er registrert på deg selv.

Norge følger ikke etter med det første

En lignende løsning er derimot ikke aktuelt med det første i Norge.

– Dette ligger ikke i planene våre nå, men det er interessant. Det er en internasjonal gruppe som jobber med virtuelle førerkort, men dette vil nok være et stykke frem i tiden, sier seniorrådgiver Kirsti Bjørnaas i kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag