*Nettavisen* Nyheter.

Til topps i 25 fag

Foto: Lis M. Homdal (montasje)

Møt superstudenten Faisal (18). – Det trengs et større fokus på de innvandrerne som gjør det bra, sier han.

01.07.09 14:31

Faisal Qureshi (18) er en sann superstudent.

Tross hans unge alder, har han allerede rukket å gjøre unna alle videregående fag – og har søkt seg inn på legestudiet til høsten.

Innsatsviljen hans er uten tvil imponerende. Han har oppnådd hele 25 seksere, 3 femmere og 1 firer.

32 eksamener på 2 år
Familien til Faisal kommer fra Pakistan, hvor han selv er født. Han kom til Norge da han var rundt 2–3 år gammel.

Nå er han 18 år, og er bosatt på Haugerud. Han gikk først på skole på Lambertseter, hvor han deretter gikk over til privatskole og tok der hele 32 eksamener på 2 år.

Men hva er det som har fått unge Faisal til å gjøre en slik enorm innsats for egen utdanning?

– Det har mye med gjøre med at foreldrene mine sto på hele tiden. Jeg har også mange gode venner og et godt miljø, hvor utdanning står sterkt. Blant annet har vennene mine og jeg startet med intern konkurranse – om hvem som får best karakterer, forteller Faisal til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Motivasjonen har Faisal fått fra foreldrene.

– De har begge gode utdannelser og er lærere. Min mor har vært spesielt flink med å «pushe» meg. Hun er flink i fag som blant annet kjemi, og har hørt og testet meg mange ganger, sier Faisal som er tydelig stolt av sine foreldre.

Faisal vektlegger at det er svært mange andregenerasjons innvandrere som gjør det bra på skolen.

– Jeg tror at de som selv ønsker å gjøre det bra – de gjør det. Men så er det alltid noen som faller av. Men i min kultur legger man vekt på utdanning, sier Faisal.

Selv har han lyst til å bli lege, og har søkt på legestudiet som starter til høsten.

– Hvorfor akkurat lege? spør Nettavisen.

– Jeg har lyst til å gjøre noe godt for menneskeheten. Jeg vurderte også å bli journalist, men jeg tenkte at det kunne bli vanskelig å nå ut til massene. Legeyrket er mer praktisk, dette har jeg merket ved å se på de utrolige Mads Gilbert og Erik Fosse. Deres arbeid har også vært en motivasjon, svarer Faisal entusiastisk.

– Må lese hele tiden
Faisal har blant annet fått karakteren seks i både urdu og norsk.

– Hjemme snakker jeg urdu med familien hele tiden, og dette har skaffet meg gode kunnskaper. Norsk snakker jeg på skolen og med venner, forteller Faisal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lis M. Homdal

– Du må lese svært mye, har du noen gode råd om hvordan man skal strukturere seg selv?

– Jeg må lese hele tiden. Det som er viktig, er å sette seg små mål, svarer Faisal spontant. – Jeg tar hvert kapittel for seg, og starter lesingen i god tid før eksamen. Det er viktig å ikke ta alt på en gang. Samtidig er det viktig å ta notater, da husker man bedre, råder han.

– Ikke fokuser på det negative ved innvandrere
Faisal forteller at han syntes det er fint å bo i Norge som andregenerasjons innvandrer, men peker på at det kan bli satt et for stort søkelys på det negative fremfor det positive ved innvandrere. Bekymringen hans er at dette kan igjen påvirke holdningen blant nordmenn overfor andregenerasjons ungdom som han selv.

Han nevner blant annet når Frp fokuserer på overfallsvoldtekter og peker på at det ofte er mennesker med innvandrerbakgrunn som står bak.

Faisal mener politikerne bruker slike negative eksempler for å trekke til seg flere stemmer.

– Man glemmer helt alle de med innvandrerbakgrunn som tar utdannelse og faktisk gjør noe bra. Blant annet er det 6–7 prosent innvandrere som starter på legestudiet hvert år, påpeker Faisal.

Han legger vekt på at i politikerne ikke må glemme å fokusere på de som faktisk gjør det bra – slik som han selv.

– Når man til stadighet trekker fram uheldige saker som bygger på følelser, kan dette skape et negativt inntrykk av alle innvandrere. Dette er et av budskapene jeg ønsker å komme med, understreker Faisal.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Men er det noe du er enig med Frp om?

– Ja, jeg er enig i at man bør fjerne bompenger og innføre lavere skatter. Den økonomiske politikken til Frp virker bra, men jeg er usikker på om alt er gjennomførbart, smiler Faisal lurt.

– Hijab bør være tillatt
Når det gjelder hijabdebatten, kommer Faisal med et interessant poeng.

– Jeg mener dette er et plagg kvinnen selv velger å bære. Jeg ser faktisk på denne debatten helt motsatt, hvor andre forsøker å bestemmer over hva kvinnene ikke skal ha på seg. Hijab skal være frivillig for kvinner, og når noen skal si at de ikke skal få lov til dette – blir de dermed tvunget til det, mener Faisal.

Han synes også at kvinner bør få lov til å bruke hijab i polititjeneste.

– Dette gjøres blant annet i Pakistan, hvor ansatte i offentlig tjeneste kan bære hva de vil på hodet, blant annet går sikene med det hodeplagget de selv ønsker, påpeker Faisal.

Faisal er opptatt av en god integreringspolitikk, hvor han mener at utdanning er med på å skape en bedre forståelse for andres kulturer.

– Innvandrerne med liten utdanning som kommer til Norge syntes kanskje det ikke er så viktig med utdanning, og slike holdninger smitter gjerne over på barna. Dette kan bidra til mindre forståelse. Det som er viktig er å ta vare på det som er godt, og som begge kulturer er enige om, mener Faisal.

Selv er han stolt over at pakistanere er den største ikke-vestlige gruppen i Norge. – Jeg syntes det er bra med et multikulturelt samfunn, men jeg vil si at jeg føler meg norsk – selv om jeg har en annen hudfarge enn nordmenn flest, smiler Faisal.

Frp: - Kjempeflott
Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy T. Amundsen, sier til Nettavisen at det er «kjempeflott» å se et eksempel på «vellykket integrering».

- Det er viktig å få fram slike eksempler, slik at andre med samme bakgrunn, kan se at det nytter. Det er nok av innvandrere som dropper ut - både fra skolegang og arbeidslivet.

Amundsen skjønner godt at Faisal opplever situasjonen annerledes enn den Frp beskriver:

- Han er jo en suksess, sier Amundsen - som avviser at Frp ikke er nyanserte i sin politikk.

- Se på Tommy Sharif
- Jeg synes absolutt vi er det, vi peker også på de positive. Se på Tommy Sharif! Han er vel den best integrerte vi har, sier Amundsen.

Han er snar med å understreke at det er politikken de angriper - ikke enkeltpersoner.

- Vi kritiserer ikke den enkelte innvandreren, men politikken de rødgrønne fører. Vi tar inn altfor mange innvandrere i dag, dermed er det ikke mulig å lykkes med integreringen. Det er skremmende å se hvor mange, spesielt unge menn, som dropper ut av skolen, sier Amundsen.

- Jeg er helt enig med Faisal i at utdanning har stor betydning for en vellykket integrering, avslutter han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.