Tilbake i Den lille istiden

Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Ikke siden Den lille istiden har det vært så kaldt i november-Norge.

03.12.10 06:55

Den gjennomsnittlige temperaturen for Norge i november havnet på minus 7 grader. Det er 3,9 grader under normalen for november som er minus 3,1 grader, melder Meteorologisk institutt.

Sammen med 1919 er dette den den laveste månedstemperaturen som er registrert siden år 1900.

Månedstemperaturen var under normalen for samtlige stasjoner i hele landet med ett unntak. Vardø radio hadde en middeltemperatur som var 0,3 grader over normalen.

Størst avvik i innlandet
Størst temperaturavvik kom i indre strøk, der månedstemperaturen enkelte steder var 6 til 7,5 grader under normalen. Flere steder har også satt ny rekord for minimumstemperatur, og på Utsira fyr er minimumstemperaturen den laveste som er registrert i november siden målingene startet i 1867.

Du kan studere alle novemberrekordene (og dem er det mange av) på denne pdf-en fra met.no.

For å sette været i perspektiv, så må vi tilbake til slutten av Den lille istid for å finne månedstemperaturer under det vi opplevde denne novemberen. Den lille istid startet i senmiddelalderen, nådde lavpunktet sitt på 16-, 1700-tallet og sluttet mot slutten av 1800-tallet. Fra 1900-tallet økte temperaturene til det vi i dag opplever som normalen.

Kan bli varmere
Selv om november var iskald, og desember også ser ut til å bli en frysemåned, så betyr ikke det at hele vinteren kommer til å bli en liten istid.

StormGeo-meteorolog Inge Johannessen sier til Nettavisen at det nå i begynnelsen av desember ikke er overbevisende signaler om at det blir en spesielt kald vintersesong fra desember til februar.

– De siste langsiktige modellkjøringer viser en litt større sannsynlighet for dominerende pålandsvind fra vestlig retning mot Nord-Europa, inklusiv Skandinavia. Det betyr igjen større mulighet for temperaturer omkring eller litt i overkant av «normalen».

Lurer du på hvorfor Sør-Norge og store deler av Europa sliter med sprengkulde, så kan du lese om det her.

Wikipedia: Den lille istid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.