Tilbake i Norge

Bjørn Heidenstrøm har tilbakelagt tidenes råeste sykkeltur.

19.07.10 15:30

Klikk på bildet for å forstørre.

Fredag landet han på Gardermoen etter over et år borte fra venner og familie i Norge. Uten sponsorer har han lagt bak seg elleve måneder på sykkelsetet for å samle inn drakter og skape oppmerksomhet rundt Flyktninghjelpens arbeid. Den siste måneden har han satt fokus på flykningenes sak under fotball-VM i Sør-Afrika.

- Reisen ble mer ensom en jeg trodde. Men det fungerte og det ble en større suksess en jeg trodde, skriver Heidenstrøm på bloggen sin theshirt.no.

- Ideen som kom opp over en fin kveldsmåne på Sætre var at en kar som sykler og samler drakter til ett stort symbol ville skape oppmerksomhet for Flyktninghjelpen. Fant ingen som ville sykle. Måtte gjøre den delen selv, men ballfolket leverte. Media ble nysgjerrig. Det ble over 2 milliarder som så, hørte, eller leste om en skalla Nordmann på en sykkel og han sa mye. Han fikk sagt; “de er 41 millioner på flukt la oss hjelpe” “Messi, Rooney og Gerrard har signert på drakta – kanskje du som fans vil være med å støtte”. Han fikk gått i dybden noen steder og fortalt at “Dadaab har 270.000 og de som ikke kom helt frem ble drept på veien, og at det kommer 5000 nye hver måned fra Somalia, her må vi gjøre noe"

- Noen steder ble det bare plassert tabloid overskrifter og små ord som “Viking Biking for the Refugees” men det er greit, kanskje det sitter en kar på Gol og tenker; Hvis han svetta i ett år så kan vel jeg bidra med noe også ...

Syklet 335 dager

Reisen startet fra Oslo 20. juni 2009. Han har brukt 335 dager på sykkelturen til Sør Afrika og besøkt 35 land. Hovedelementet i theshirt-prosjektet er innsamlingen av signerte fotballdrakter fra hele verden. Over 600 drakter fra 40 land ble samlet inn og sendt til Sør Afrika der de ble sydd sammen til verdens største signerte fotballdrakt. Blant dem som har donert en signert drakt er Sepp Blatter (FIFA President), Michel Platini (UEFA President), Lionel Messi, Thierry Henry, Steven Gerrard, Francesco Totti, Fernando Torres og Sir Elton John. I tillegg har alle spillerne på lag som Barcelona, Manchester United og Liverpool signert.

- Jeg husker nerven i kroppen 20. Juni 2009 og utsikten over Oslofjorden, det begynte å regne så punkterte jeg. Jeg husker trailersjåførene i Lappeenranta/Finland som mente jeg var total idiot som sykla ransveien inn mot St Petersburg. Jeg husker toglinjearbeiderne i Gatchina som gav meg husrom i gamle tog, serverte Vodka og historier fra revolusjonen i en hjemmelaga badstue. Jeg husker Ibrahim i Wadi Halfa/Sudan som serverte kaffe og fortalte om han på motorsykkel som ble spist opp av aper. Jeg husker alt, det er mye, og det er skrevet ned på små lapper på rare steder. Kanskje lappene blir bok?, skriver han.

- Hvis det dukker opp en med bra penn så skal det ned i en bok. Jeg har kun en utrent Bic-penn, men skriver selv hvis hovedforfatter ikke dukker opp. På andre steder er selvtilitten større. Det er fotos. Bildene skal henges opp på vegger.

Prosjektet fortsetter

Nå skal Heidenstrøm koble ut noen dager før theshirt-prosjektet fortsetter og kanskje tar nye retninger. Mange inntrykk skal fordøyes.

- Stod du lang veien og rope “come on lad yo’r doing great” så er jeg evig takknemlig. En liten setning betyr så (beklager språket), jævla mye når en er nede og lei!!! Det heter oppmerksomhet og støtte. Da holder mann hele strekket og den ene setningen gir kraft til en hel dag . Det gir håp. Enten man er sliten, men heldig og lengter til Norge. Eller hvis man sitter i Kakuma Camp på grensen til Sudan, på femte året og håper man kommer ut av flyktningleieren og hjem til landet sitt ...

- Oppmerksomhet. Det som ett lite barn spør og ber om fra første øyeblikk. Det som kommersielle selskaper kappes om for å selge. Det du ønsker når kjæresten din ser ut av vinduet når du kommer inn med ny jakke og pynta sveis. Det som Kakuma og Dadaab ber om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.