*Nettavisen* Nyheter.

Tilbakeviser Irak-påstandene

DNO har kommet med sitt syn på gyldigheten av avtalene inngått med de kurdiske styresmaktene. Les utdraget her

19.05.08 00:18

I en melding tilbakeviser påstandene i gårsdagens artikkel fra TV2 Nettavisen. Der ble det hevdet at oljeselskapet ikke hadde rettigheter til oljefeltene i Nord-Irak, og markedet trodde på artikkelen.Selskapet skriver i en børsmelding at påstandene ikke har noen holdbarhet i forhold til avtalen DNO har med de kurdiske selvstyremyndighetene.Også hos iMarkedet.no tirsdag tilbakeviste DNOs adm. direktør Helge Eide påstandene om at det Irakiske oljeeventyret til selskapet var iferd med å svinne. Les den saken her:Eide tilbakeviser Irak-problemer

Siden DNOs aktiviteter er i Nord-Irak, inngikk oljeselskapet avtalen med de kurdiske myndighetene. Dette fordi det er kurderne som har hatt rådighet over de aktuelle områdene siden 1992.Her er et utdrag fra meldingen fra DNO:

Den nye grunnloven i Irak gjelder kun etablerte oljefelt og ikke oljefelt som ikke er kommersielt i bruk. Det er en betydelig forskjell hvem som har råderett over de ulike oljefeltene. Oljefelt hvor det er oljeproduksjon er underlagt de føderale myndighetene, mens de fremtidige oljefeltene er underlagt regionale myndigheter.Denne fordelingen av råderetten over oljefeltene var et kritisk kompromiss som ble lagt til grunn da den nye grunnloven i Irak ble vedtatt.Avtalen kom i stand etter at den kurdiske presidenten Masoud Barzani og Iraks oljeminister/ visestatsminsiter Ahmad Chalabi hadde forhandlet seg ferdig, med gode innspill fra den amerikanske ambassaden.Iraks nye grunnlov slår fast at alle lover og avtaler gjort av de kurdiske selvstyremyndighetene er gyldige. Denne klausul ble spesielt tatt inn i grunnloven for å fjerne alle juridiske problemer i forbindelse avtaler kurderne har inngått. Dette inkluderer oljekontrakter. Det skriver DNO i meldingen.Siden oljefeltene ikke er kommersielt utbygget enda, har de kurdiske selvstyre myndighetene full råderett over områdene.Avtalene som DNO har inngått med de kurdiske myndighetene er derfor å regne som gyldige og bindende for begge parter. Det irakiske oljedepartementet er fullt oppdatert på DNOs aktiviteter i Nord-Irak og har bistått DNO med teknisk informasjon og seismiske data.DNO er ikke det eneste utenlandske selskapet som har inngått avtaler med kurderne. Flere selskap er involvert i Nord-Irak og et oljeselskap skal begynne å levere olje til et raffineri. Raffineriet driftes av det irakiske Oljedepartementet.Videre skriver DNO at det skal mye til for å forandre grunnloven i Irak og at det er bortimot full enighet om at lokalt selvstyre i Kurdistan og Nord-Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.