Gå til sidens hovedinnhold

Tilbød jente 1000 kroner for å ta av hijaben

Havnet i «opphetet diskusjon» med velgere.

25. august havnet Christian Tybring-Gjedde (Frp) i det han selv omtaler som en «opphetet diskusjon med en gruppe førstegangsvelgere» ved en valgbod på Karl Johans gate i Oslo.

Tema var hijab.

– Jeg sier rett ut det mange ikke tør si: Jeg liker ikke hijab. Hijab er verdens mest utbredte kvinneundertrykkende plagg. Der hijaben brer seg, brer også ufriheten seg. Hijaben er en torpedo mot den vennskapelige og frie omgangen mellom kjønnene. Barnehijab er seksualisering av småjenter, og hijaben er islamismens spydspiss, skriver Tybring-Gjedde i et innlegg på sin Facebook-side mandag kveld.

Her tar han også for seg diskusjonen ved Frps valgbod, som endte med at han tilbød en av jentene en tusenlapp:

– Jeg satte det hele på spissen ved å tilby kvinnen med hijab en tusenlapp, hvis hun tok den av. Det var jo frivillig. Hun ville ikke tjene noen raske penger, legger han til.

– Skadelig for demokratiet

Saken ble først omtalt av TV 2, som har intervjuet den 15 år gamle jenten.

– Han kom med helt sjokkerende kommentarer. Han sa at han ville se det vakre håret vårt, sier hun til kanalen.

Les også: Krever at Raymond Johansen tar regninga: - Jeg grøsser ved tanken

Så tilbød Frp-politikeren henne penger for å ta av hijaben. Det fikk jentegjengen til å reagere kraftig.

– Det er ikke greit. Jeg er 15. Han er voksen og mye eldre enn meg. Jeg følte ikke at han så på meg med den respekten jeg fortjente, sier hun.

Hun forteller at hun er sjokkert over oppførselen til Tybring-Gjedde, og mener en sånn behandling kan gjøre at man mister troen på politikere:

– Det kan være veldig skadelig for demokratiet som vi i Norge prøver å holde på, sier hun.

– Pervertert tid

Tybring-Gjedde omtaler hijab som et «eksempel på en pervertert tid og nytale».

– De påstod at det var frivillig, samtidig hevdet de at det var påbudt etter koranen. Det er ikke påbudt etter koranen, og altfor ofte er det snakk om sosialt press og storfamiliens kontroll, hevdet jeg, skriver Tybring-Gjedde om hendelsen på sin Facebook-profil.

Les også: Jussprofessor mener KrF-lederen har brutt loven

Frps førstekandidat i Oslo er klar på hva hans syn er:

– Jeg tror ikke hijaben hennes er så veldig frivillig. Og hvis den er frivillig, blir det hele bare verre. Da velger hun, eller er presset til å velge, ufriheten, den kunstige omgangen mellom kjønnene.