*Nettavisen* Nyheter.

Tilbrakte natten under åpen himmel

Foto: Alberto Saiz (Ap)

Tusenvis av mennesker tilbrakte natten utendørs etter jordskjelvet på den spanske solkysten onsdag.

12.05.11 10:23

Åtte mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvet, mens 167 er skadet, tre av dem alvorlig, melder avisa El País på nett.

Det er fem menn og tre kvinner som er døde, to av kvinnene skal ha vært gravide. Blant de drepte er også en 14 år gammel gutt, melder Europapress.se torsdag.

I Murcia, en times kjøring nordøst for Lorca, tilbrakte 10.000 mennesker natten under åpen himmel etter å ha blitt evakuert av frykt for etterskjelv. Det er meldt om store materielle skader i byen etter skjelvene.

- Det svaiet skikkelig
Utenriksdepartementet sier de foreløpig ikke har meldinger om nordmenn som har kommet til skade i skjelvet. En gruppe fra Søndre Land merket jordskjelvet på hotellet i Torrevieja, rundt 80 kilometer fra jordskjelvområdet. Her er det også en fast norsk bosetting.

- Jeg satt med en venninne på hotellrommet da vi kjente det svaie skikkelig i bygningen. Det blåste ute, så vi lurte først på om det var vinden. Etterpå sjekket vi på nettet og forsto at det var et jordskjelv. Det varte bare noen sekunder, sier Hege Engehaugen til Nettavisen.

Sammen med et reisefølge fra Hov musikkorps er hun i Spania. Korpset er invitert ned for å spille i Allicante 17. mai. En gruppe på 13 voksne dro i forveien, mens resten av korpset - med barn og ungdom - kommer fredag. I alt er de 50 personer som skal bo i Torrevieja og har forskjellige spilleoppdrag i området.

De forteller at de tilbrakte en rolig natt på hotellet og ikke merket noe mer. Her skal de også fortsette å bo under oppholdet.

- Det er helt udramatisk her nå. Vi har ikke merket noe mer, sier Engehaugen.

Det samme sier en annen i reisefølget, Mona Fjeldheim Lindberg.

- Her er alt bare bra. Vi har ikke merket noe mer til jordskjelvet, sier hun i en tekstmelding til Nettavisen.

Fortsetter programmet som planlagt
Erik Hagaseth Haug, leder i Hov musikkorps, bekrefter at alle har det bra og at korpset fortsetter sitt program som planlagt. Reisefølget fra Søndre Land skal hjem til Norge igjen 18. mai. Korpslederen sier UD ikke har kommet med noen spesielle reiseanbefalinger etter jordskjelvet.

Se video fra elpais.com som viser skadene etter skjelvet i Lorca og Murcia her

Kraftig skjelv
Det var to jordskjelv med styrke 4,5 og 5,1 som rammet Lorca og områdene rundt onsdag.

Det andre og kraftigste skjelvet rammet klokka 18.47 på kvelden lokal tid 118 kilometer sørvest for Alicante. Skjelvet hadde en dybde på 1 kilometer, melder amerikanske seismologer i US Geological Survey (USGS).

Jordskjelvet kunne merkes i naboprovinsene Almeria, Granada og Albacete, men de verste skadene var i Lorca i provinsen Murcia. Mer enn 300 soldater og ekstra politi har vært i sving med søk- og redningsarbeid etter jordskjelvet.

Europapress.es melder torsdag at det har vært 29 etterskjelv i Lorca etter de to jordskjelvene med styrke 4 og 5,1 onsdag.

Her raser klokketårnet: Se TV-bilder fra spanske Ultima Hora under.

HTML EMBED

Her hadde skjelvet med styrke 5,1 sitt episenter. Se kart under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.