RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbyr å selge organene sine til syke nordmenn

(faksimile)
Overlege ved Rikshospitalet tar uvanlig e-post svært alvorlig. – Kriminell virksomhet og svært uetisk, sier han til BA.

I en e-post som er mottatt av flere ansatte ved Rikshospitalet tilbyr avsenderen å selge nyren eller deler av leveren sin til personer som trenger transplantasjon, ifølge Bergensavisen.

Oppgir blodtype
Vedkommende henvender seg på engelsk og skriver at han er 33 år gammel mann fra Ukarina.

Videre står det at vedkommende er klar til å gi bort en nyre eller en del av leveren, men at han forventer en stor kompensasjon for det. Det listes også opp blodtype og at personen verken røyker eller drikker alkohol.

– Mailen har blitt mottatt av ansatte på sykehuset de siste dagene. Det godt mulig at pasienter også har fått den, men jeg vet ikke om noen. Slik vi ser det er dette kriminell virksomhet, og det er svært uetisk og det verste som kan skje når man er i et transplantasjonsprogram, sier avdelingsleder Pål Dag Line ved avdeling for transplantasjonsmedisin ved Rikshospitalet til BA.

«Har fått tilbud»
E-posten er også sendt til ansatte i Bergensavisen, som den siste tiden har publisert flere saker om nyretransplantasjon og dialyse.

Overfor BA utdyper personen bak e-posten om hvorfor den er sendt ut.

«Som vanlig så er det økonomiske årsaker. Jeg er ikke en fattig person, jeg har en liten bedrift, men jeg har store problemer,» svarer personen. «Jeg har god helse og kan engelsk, så derfor har jeg bestemt meg for å gå til dette steget».

Vedkommende hevder også at han har fått flere svar fra interesserte personer men at han ikke vet hvilket land disse kommer fra. Personen hevder også at enkelte har tilbudt summer tilsvarende tre millioner norske kroner.

Seksjonsoverlege Einar Svarstad sier til BA at han ikke har hørt at noen pasienter ved dialyseavdelingen på Haukeland skal ha blitt tilbudt organer på denne måten.

- Varslet Kripos
Overlege Linde ved Rikshospitalet sier at han heller ikke har hørt om lignende tilfeller av aktiv markedsføring av organsalg til nordmenn før nå.

– Jeg holder det ikke usannsynlig at dette er svindelforsøk på samme måte som man ser i Nigeria-brev, men har for ordens skyld sendt mailen videre til en i Kripos slik at de skal være informert, sier han.

– Uansett om tilbudet er reellt eller en svindel, hva tror du en slik henvendelse vil oppleves for pasienter som faktisk trenger et nytt organ?

– Det er veldig trist dersom det har skjedd. Dette er mennesker som lever under press og har det tungt nok slik som det er, sier Linde.

- To tilfeller av kjøp
Kjøp og salg av organer er forbudt i Norge og alle land som driver med transplantasjoner.

Likevel regner organisasjonen Organ Watch med at det skjer flere tusen illegale organtransplantasjoner i verden hvert år.

Ifølge overlegen ved Rikshospitalet er et effektivt transplantasjonsprogram den eneste «kuren» mot organsalg.

– Slik jeg kjenner det har vi verdens korteste venteliste i Norge. Vi tilbyr også nyre- og levertransplantasjon til en veldig stor andel av de som trenger det. I mange land får man ikke transplantasjon dersom man er over en viss alder, sier Linde.

Likevel sier Linde at de kjenner til «ganske få» tilfeller hvor pasienter har dratt til utlandet og kommet tilbake med en ny nyre. Dette skal ha vært personer som ikke er av etnisk norsk opprinnelse, og som har dratt tilbake hjemlandet hvor de har blitt operert.

– Man kan ikke stå på venteliste for transplantasjon i flere land, og så det er all grunn til å tro at nyren er kjøpt i slike tilfeller. Stort sett går det veldig dårlig med slike pasienter etterpå, og derfor er det viktig at pasienter søker informasjon fra norske leger, sier Linde.

Kan ha holdt på i minst to år
BA finner den samme navnet og mailadresse igjen i flere kommentarfelt på internettartikler som handler om nyresvikt. Også der skriver vedkommende noenlunde det samme som i e-posten Rikshospitalet og BA har fått.

Basert på datoene i kommentarfeltene kan det ut som om «markedsføringen» har pågått over to år.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere