*Nettavisen* Nyheter.

Tilbyr kirurgi mot migrene

En klinikk i Storbritannia tilbyr å operere vekk migrene. Norsk professor er skeptisk.

30.06.08 14:17

(SIDE2): Migrene plager millioner av mennesker. Det er antatt at en av fem nordmenn er plaget av hodepine.

En undersøkelse gjennomført av Statistisk sentralbyrå i 2001 viste at 29 prosent av de migrenerammede hadde vært borte fra jobben en gang i løpet av de siste månedene og søkt legehjelp.

LES MER:De verste migrene-triggerne

Bruker Botox
Til nå har behandlingen av migrene vært sterkt medisinbasert. Men ifølge Daily Mail mener en gruppe kirurger at de har funnet en måte å operere vekk hodepinen som påvirker manges hverdag i stor grad.

Operasjonen går ut på å fjerne en muskel i hodet som trigger migreneanfallene. Den første delen av behandlingen er å påvirke muskelen med Botox. Muskelen, som ligger rett over øyebrynet inn mot nesen, er en mimikkmuskel, og i mange tilfeller lammes denne om man bruker Botox som rynkebehandling.

Professor Lars Jacob Stovner ved NTNU er en av Norges mest erfarne hodepineeksperter. Han sier til Side2 at denne operasjonen overhodet ikke har vært et samtaleemne på internasjonale kongresser der han har deltatt.

- Jeg er i utgangspunktet også skeptisk til at man fjerner slikt som muskler. De fleste tror at migrene er genetisk, sier han. Forskning på migrene og hodepine er et stort felt. Stovner sier at det er gjort kirurgiske forsøk på å fjerne migrene før, men at det som regel kun har hjulpet pasienten en periode før migrenen har kommet tilbake.

Må sjekkes først
Professor Thomas Muehlberger, som foretar operasjonene, sier til Daily Mail at alle pasienter må til undersøkelse og bli behandlet med nervegiften Botox først for å se om det faktisk er denne muskelen som forårsaker migrenen. Det er nemlig ikke alle migreneformer som forårsakes av at denne muskelen.

Muehlbergers klinikk i London tilbyr prosedyren og kan vise til 500 tilfeller fra Berlin. En studie i USA viser også at pasienter har blitt betydelig bedre etter å ha fjernet muskelen, hevder avisen.

I Norge benytter det private legesenteret Medi3 på Hamar Botox for migrene.

Lege ved Medi3 på Hamar, Per Walter Tynæs, sa i mai til NRK at han har behandlet over 50 pasienter de siste to årene og at over halvparten av dem er blitt betraktelig bedre.

- Det er foretatt flere studier med Botox og migrene, men ingen av dem har konkludert med at Botox har en effekt, sier Stovner.

Det foreligger imidlertid ingen studier som sier at Botox hjelper mot migrene.

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4-72 timer. Det er en nevrologisk sykdom. Ordet «migrene» er avledet fra gresk «hemikrani», smerte som rammer en side av hodet). Smertene varierer fra anfall til anfall, men typisk for pasienter med migrene er at de i hvert fall noen ganger har anfall med sterk hodepine, lysskyhet eller lysskyhet samt kvalme og oppkast.

Migreneplager debuterer som regel i puberteten og inntreffer sjelden etter 35-årsalderen. Omtrent 9 prosent av alle kvinner og 3 prosent av alle menn er rammet av migrene. Nesten 20 prosent opplever et eller flere migreneanfall i løpet av livet. (Kilde: Wikipedia)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Side2s underholdningsquiz: Vinn en iPod Nano i dag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.