*Nettavisen* Nyheter.

Tilbyr Nigeria hjelp fra elitestyrker

Storbritannias utenriksminister William Hague tilbyr å hjelpe Nigeria med å finne de over 200 skolejentene som ble bortført i april. Foto: Leonhard Foeger (Reuters/NTB scanpix)

Den britiske regjeringen vurderer å sende elitesoldater fra SAS og SBS til Nigeria i et forsøk på å befri de kidnappede skolejentene.

07.05.14 06:33

Det opplyser regjeringskilder til The Guardian. Det skal være snakk om både styrker fra elitegruppen Special Air Service (SAS) og marinejegere fra Special Boat Service (SBS).

Skolejentene er bortført av den ytterliggående islamistiske gruppa Boko Haram.

Storbritannia vurderer også å sende overvåkingsfly til Nigeria for å bistå i arbeidet med å lokalisere de over 200 bortførte jentene.

Ulike alternativer for bistand til de nigerianske soldatene som strever med å finne jentene ble diskutert i den britiske regjeringens krisegruppe Cobra tirsdag.

Storbritannias utenriksminister William Hague sa tirsdag at britene har tilbudt seg å hjelpe Nigeria. Men han ville ikke gå i detalj om hva slags hjelp det er snakk om.

– Vi tilbyr praktisk hjelp til å finne dem. Å bruke jenter som krigsbytte og terrorbytte, som Boko Haram gjør, er avskyelig, sa Hague.

276 jenter ble kidnappet fra skolen sin i Chibok i delstaten Borno 14. april. 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne, men fortsatt holdes de 223 andre fanget.

Islamistgruppa Boko Haram står bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRUTAL LEDER: Abubakar Shekau hevder han er leder for den brutale islamistiske bevegelsen Boko Haram i Nigeria. Foto: Ho (Afp)


- Det var jeg som tok jentene deres, sier lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, i et videoopptak som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til. Han legger videre til at han «vil selge jentene».

Tirsdag 06.05 kom meldingen om at ytterligere åtte unge skolejenter er bortført av militante islamister nordøst i Nigeria, opplyser politi og øyenvitner.

Jentene er mellom 12 og 15 år gamle og ble bortført fra landsbyen Warabe natt til tirsdag av det som trolig var medlemmer av islamistgruppa Boko Haram.

- De var mange, og alle var bevæpnet. De kom i to kjøretøyer som var malt i militærfarger. De begynte å skyte i landsbyen vår, forteller Lazarus Musa, en av innbyggerne i Warabe.

Klikk på bildet for å forstørre.

På denne videregående skolen i det nordlige Nigeria ble 230 jenter kidnappet av en islamistbevegelse i midten av april. Bygningen ble satt i fyr, og mesteparten av jentene er fortsatt savnet. Foto: Str (Afp) Foto: (Afp)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.