*Nettavisen* Nyheter.

Tilgir menn mer enn kvinner?

Foto: Helle Nilsen (Side2)

Menn hopper fortere inn i affærer enn kvinner, men de tilgir ikke lettere av den grunn.

12.05.11 13:37

(SIDE2:) Det er varmegrader, vi kler av oss og viser kropp og hud for første gang i disse maidagene. Du setter deg ned på en uterestaurant og iakttar verden. Den blir plutselig mer visuell.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forfatteren av boka «Menns seksualitet», psykiater og sexolog Haakon Aars, sier at det er en viss sannhet i at mange blir fristet til å være utro om sommeren.

- Det er mye å si om hvorfor man er utro, men bare det at vi er mye ute og treffer andre mennesker lettere om sommeren, spiller inn, sier Aars.

LES MER OM BOKA: - Størrelsen på penis vil alltid telle

Føler mer lyst
At vi føler oss mer lystne og kanskje vågale skyldes også et fysiologisk faktum. Lyset fremmer testosteron både hos menn og kvinner og det igjen er koblet til det å føle lyst. Men man er nok sjeldnere utro om man ikke lever i et forhold som allerede fungerer dårlig når vårkåtskapen melder seg.

Kvinner og menn er også fysiologisk litt forskjellige.

- Skal man snakke i store bokstaver, så viser forskning at menn tenner mer på det visuelle, mens kvinner gjerne tenner på personlige egenskaper, sier Aars.

Tenner på annerledesheten
- Min erfaring som terapeut viser at menn har lettere for å hoppe inn i noe veldig fort, men de hopper gjerne også fort ut igjen uten å la seg affisere for mye. Kvinner tenker seg mer om, og hvis de tenner på noe, er det gjerne på en mann som er annerledes enn den de har. Det kan for eksempel være at en partner ikke er snill, at han ikke tar vare på seg selv eller at han er utro, sier Haakon Aars.

Han sier at det selvfølgelig er forskjeller, ikke minst mellom generasjoner.

- Menn og kvinner i 20-årene oppfører seg nok i dag mer likt enn de som er eldre, sier han.

På stolheten løs
Selv om menn lettere faller for fristelsen å være utro og kanskje også mener at sidespranget ikke påvirker dem så sterkt følelsesmessig, så har de likevel ikke lettere for å tilgi partneren om denne er utro.

- Jeg tror ikke menn tilgir lettere enn kvinner. Vi har alle vår stolthet. Menn er opptatt av sin mandighet, og føler de seg truffet på dette området, blir de også veldig såret.

Om man klarer å tilgi, handler mer om personlighet og det går på tvers av kjønnene, sier Haakon Aars.

LES MER OM UTROSKAP:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.