*Nettavisen* Nyheter.

Tillater deling av filer

Nå er det kommet et alternativ til de vanlige filbytteprogrammene. Med det nye systemet blir plateselskapene redusert til statister.

29.10.03 08:13

Fildeling har den siste tiden vært en risikosport med film- og platebransjen på krigsstien for å forsvare opphavsrettighetene. Noen studenter ved MIT har nå tatt bransjen på sengen. Med et nytt system etterlates platebransjen uten muligheter til å foreta seg noe.

Studentene Keith Winstein og Josh Mandel ved MIT i Boston satte systemet i drift på universitetsområdet mandag. Samtlige studenter fikk dermed tilgang til mer enn 3500 CD-plater via kabel-TV-nettet på skolen.

Overføringen via kabel er den enkle, men geniale løsningen. Filene distribueres via internett, men datastrømmen tar en omvei via kabelnettet, noe som gjør at overføringen blir analog. En analog fil kan ikke være en eksakt kopi av en digital fil, og dermed dekkes ikke disse filene av opphavsrettighetene på samme måte som digitale filer som spres.

Ulempen med dette systemet er at lyden ikke blir av CD-kvalitet, men den blir beskrevet som tilsvarende radiokvalitet.

Systemet er i dag bare tilgjengelig for studenter, men det er ingenting i veien for at et slikt nett blir bygd ut for en hel by, sier studentene bak løsningen til CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.