Gå til sidens hovedinnhold

Tillater turban og hijab i pass – nå reagerer Siv Jensen

Turban eller hijab kan brukes som vanlig i nye pass. Det skjer etter at regjeringen dropper kravet om synlige ører på passfoto.

Endringen gjelder ikke bare religiøse hodeplagg, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Vårt Land.

Til NRK sier Mæland at passene og de nasjonale ID-kortet likevel blir sikre nok. Blant annet har politiet kommet med råd om synlige ører.

– Ja, det er riktig at en del rådet til dette og begrunner det med sikkerhet. Men det er ikke slik at vi skal kreve mer enn det som er nødvendig. Det må være forholdsmessighet mellom kravene vi stiller, særlig når de oppfattes å forskjellsbehandle og å forhindre religionsfrihet. Det ønsker vi altså ikke, sier Mæland.

Les også: Frp sier nei til regjeringens plan for karbonfangst og -lagring

Frps partileder Siv Jensen er ikke fornøyd med regjeringens beslutning. Mæland får passet påskrevet av Jensen for å «overkjøre politiets klare sikkerhetsråd» om å videreføre kravet om synlige ører på passfoto.

– Vi ser her en justisminister fra Høyre som er mer opptatt av å etterkomme religiøse særønsker, enn å være opptatt av troverdigheten og sikkerheten i norske pass. Det er absurd, sier Jensen til Nettavisen.

Les også: Siv Jensen i full klinsj med Jan Petter Sissener: - Han burde vite bedre

– Politiet sier rett ut at krav om synlige ører er viktig for å avklare identitet. Vi skal vite hvem som er i Norge. Likevel velger Mæland å politisk overkjøre politiets klare sikkerhetsråd om å videreføre kravet om synlige ører på passfoto.

Hun synes også timingen for endringen er merkelig:

– Fremskrittspartiet forsøkte å stoppe dette mens vi satt i regjering. Dette er derfor et veldig spesielt signal fra regjeringen til et parti de snart skal i budsjettforhandlinger med, sier Jensen.

– Er det ikke viktig at Norge tilpasser seg at vi har blitt et flerkulturelt samfunn, og tar hensyn til minoriteter?

– Nei. Vi skal ikke lempe på sikkerhetskrav for å imøtekomme religiøse særinteresser. Nærmere 30 000 norske pass blir borte hvert eneste år. Det er en betydelig sikkerhetsrisiko. Derfor er det oppsiktsvekkende at regjeringen i spørsmålet om krav til synlige ører velger den løsningen med som gir dårligst sikkerhet for de nye passene.

Les også: Fersk måling: Frp fosser frem

Kommentarer til denne saken