Gå til sidens hovedinnhold

"Tilsammans" i Nordre Aker

Lyst til å bo i kollektiv med andre godt voksne? Grefsenparet Tone Ingulstad og Hans Kosanetzky søker likesinnede.

Grefsen: Mange har erfaring fra bokollektiv i studietiden, men de fleste finner seg på et tidspunkt noe eget når de går lei av kø på badet og tomme melkekartonger i kjøleskapet om morgenen.
Dette gjelder imidlertid ikke alle. Tone Ingulstad og Hans Kosanetzky har bodd i kollektiv mesteparten av sitt voksne liv og nå ønsker de å starte et nytt bofellesskap for mennesker i moden alder.
- Det er mange aspekter ved det å bo i kollektiv. Du har det miljømessige og utgiftsmessige perspektivet, men også den sosiale interaksjonen som oppstår når man lever på denne måten, sier Tone.
- Dette er en måte å senke forbruket uten å senke livskvaliteten, sier Hans.
De to er lei av å bruke penger på ting som kan deles. De er lei av høye lån for bosted og bil. De er lei av dårlig tid og tomprat om drømmene de har. Nå ønsker de å bruke ressursene til å skaffe seg rom, tid og plass til å fylle livet med meningsfulle aktiviteter.

Sosiale gleder

I dag er de en gruppe på fem voksne i alderen 40 til 55 som deler samme visjon. De vil kjøpe seg en bolig hvor de kan leve sammen i adskilte enheter. Et av kravene for å få være med er et minste innskudd på en million kroner. Hvor mye plass som skal deles og hvor mye hver enkelt kan kjøpe seg er åpent. Men fellestanken er basis uten at den er bygget på en fast ideologi.
- Vi ser fordelene ved fellesskapet, det å inspirere hverandre til å utvikle egen identitet, sier Hans.
- Det er klart det til tider også kan være utfordrende å bo sammen. Noen vil spare, andre sløse. Noen roter og andre rydder. Vi ønsker å komme i kontakt med folk som er glade i kommunikasjon, føyer Tone til.
Samboerparet skravler og ler i munnen på hverandre. Ingen tvil om at de to er sosiale av natur.
- Jeg kunne faktisk ikke tenke meg å bo helt alene. Det er kjedelig. Jeg har stor sans for å ha folk rundt meg. Det gleder meg virkelig! smiler Tone.

Den originale kulturen

Et stort hus med individuelle enheter og fellesrom for kreativ utfoldelse er drømmen. Helst i bydel Nordre Aker.
- Vi ønsker å få kulturen tilbake til sin originale form. I dag sitter man som tilskuer til kulturen, mens begrepet egentlig handler om å være med og å delta som gruppe, forklarer Hans.
- Vi oppfordrer likesinnede til å ta kontakt med oss. Det kan være folk som akkurat har begynt å leke med tanken eller folk som er klare til å flytte inn i kollektiv umiddelbart, sier Tone.
- Vi er klar over at dette er et stort skritt og at mange har sine tvil. Men mange tiltales også av tanken på å bo i fellesskap. Det er de vi ønsker å komme i kontakt med, avslutter Hans.
- Det hjelper også hvis de har et stort hus! ler Tone.
Hvis du vil vite mer om prosjektet, kan du nå Tone Ingulstad og Hans Kosanetzky på telefon 480 82 700 eller mail boligprosjekt@online.no.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant