Gå til sidens hovedinnhold

Tilstanden stabil for mirakelgutten

103 mennesker ble drept da et passasjerfly prøvde å lande på flyplassen utenfor Tripoli i Libya onsdag morgen. Eneste overlevende var en 10 år gammel gutt.

Det var et libysk fly av typen Airbus A330-200 som krasjet da det prøvde å lande på Tripoli flyplass. 103 mennesker ble drept i ulykken, de fleste av dem nederlandske statsborgere. En ung nederlandsk gutt var den eneste som overlevende flystyrten, bekrefter representanter ved flyplassen.

62 nederlendere

Flyet fra Afriqiyah Airways hadde bare vært i tjeneste siden september i fjor. Passasjerflyet hadde samlet 1600 flytimer og foretatt 420 flyreiser, melder flyprodusenten. Flyet kom fra Johannesburg i Sør-Afrika og skulle lande ved den libyske hovedstaden da det krasjet like ved rullebanen rundt klokken 06 lokal tid.

Les også:- 104 drept i flystyrt

Ifølge nederlandske medier skal 61 nederlendere være blant de omkomne. Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende sier det var flere titalls nederlandske passasjerer om bord i flyet. Libyske myndigheter opplyser at 22 av ofrene var fra Libya, men de ga ingen detaljer om andre nasjonaliteter blant passasjerene.

- Alle er døde, med unntak av ett barn, sa den libyske samferdselsministeren, Mohamed Zidan, under en pressekonferanse på flyplassen i Tripoli onsdag. Flyet fraktet 93 passasjerer og 11 var mannskap om bord, opplyser flyselskapet.

Ikke livstruende skadet

Den ti år gamle gutten skal ha kommet fra ulykken uten livstruende skader og tilstanden skal etter forholdene være bra. Han er nå under behandling og observasjon ved et sykehus i Tripoli.

TV-stasjonen Jamahiriya var onsdag på besøk hos gutten på sykehuset al-Sabia i Tripoli. Da var han bandasjert rundt hodet og hadde tydelige blåmerker og hevelser i ansiktet.

Til kanalen forteller en lege at gutten har brukket begge beina, men at tilstanden er stabil. Klokken 15 lokal tid, ble 10-åringen lagt på operasjonsbordet, men det skal ikke være fare for hans liv, melder AP.

Jerzy Buzek, lederen for EU-parlamentet, sier til nyhetsbyåret at det er et mirakel at barnet har overlevd.

Bilder fra ulykkesstedet viser et smadret fly der bare bakerste delen av flykroppen var til en hvis grad intakt. Bakken er ellers dekket med smådeler fra flyet og passasjerenes personlige eiendeler, inkludert en nederlandsk guidebok til Sør-Afrika.

Ifølge Reuters skal ambulanser ha fraktet likdeler bort fra flyplassen i hele dag, og libyske myndigheter opplyser at de hadde funnet dusinvis av kropper.

Ferdskriver funnet

Ministeren opplyste ellers at etterforskere allerede var i gang med finne årsaken til ulykken, men statsråden mente terrorisme var utelukket.

Saleh Ali Saleh, leder for flyselskapets juridiske avdeling, sier til nyhetsbyrået at flyets svarte boks er funnet og at gransking av denne pågår. Den svarte boksen, kalt ferdskriver, er et apparat som brukes i fly og som automatisk og kontinuerlig registrerer data som kan bidra til å klarlegge årsakssammenhengen ved et slikt havari.

- Dødsfallene er antakelig knyttet til sammenstøtet, siden jeg ikke har fått noen rapport om brann. Flyet har også hatt stor fart, siden det ikke hadde nådd rullebanen da det krasjet, sier Saleh til Reuters.

Airbus, som har produsert passasjerflyet, melder at de vil bidra med full teknisk assistanse for at luftfartsmyndighetene i Libya skal kunne finne årsaken til ulykken.

Ifølge Afriqiyah Airways skal dette være den første ulykken i selskapets historie. Det libyske selskapet ble etablert i 2001.

- Vi vil uttrykke vår dypeste sympati til familie og venner av ofrene, heter det i en uttalelse fra flyselskapet.

Kommentarer til denne saken