*Nettavisen* Nyheter.

Tiltaksleder for romfolk vil ha strengere krav

Oslo (NTB): Rektor ved voksenopplæringen på Skullerud i Oslo mener vi må stille strengere krav til norske romfolk som mottar trygd fra Nav.

20.07.12 09:42

Regjeringen innrømte torsdag at «Handlingsplanen for å bedre levevilkårene for rom i Oslo» fra 2009 ikke har gitt de resultatene man håpet på. Ifølge Aftenposten benytter svært få romfolk seg av myndighetenes undervisningstilbud og tilbud om veiledning og hjelp til å komme seg inn i arbeidslivet. Rektor Gørild Steen ved voksenopplæringen på Skullerud i Oslo forteller at tilbudet preges av lavt oppmøte, og at det tiltaket som lykkes best, er veiledningstimer om romfolkets rettigheter ved Nav. For å unngå passive trygdemottakere, mener Steen det må stilles strengere krav til romfolket.

- Det er ikke noe vi oppmuntrer til, men det er klart at en konsekvens av å gjøre oppmerksom på hvilke rettigheter de har, kan være at de mottar passive stønader. Vi ønsker at virkemiddelsystemet har samme forventningen til romfolk som samfunnets øvrige innbyggere, sier Steen.

Arbeidslivet byr på mange utfordringer for romfolk, mener Torbjørg Bay, som har jobbet med norske romfolk i flere tiår.

- Det romfolket ønsker, er et ressurssenter der de kan drive opplæring, arbeidstrening, ha butikk og restaurant på sine premisser. Men myndighetene vil absolutt ha hendene på rattet selv, de greier ikke la være å være paternalistiske overfor romfolket, mener Bay. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.