RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TILTALT: Eventyreren Jarle Andhøy (38) er igjen tiltalt for å ha reist til Antarktis på ekspedisjon uten å ha papirene i orden.
TILTALT: Eventyreren Jarle Andhøy (38) er igjen tiltalt for å ha reist til Antarktis på ekspedisjon uten å ha papirene i orden. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Tiltale: - Jarle Andhøy brøt loven under TV Norge-innspilling

Sist oppdatert:
- Gratis vann og brød på ferie i norsk fengsel tar jeg med knusende ro.

Eventyrer Jarle Andhøy (38) er igjen i trøbbel med Norsk Polarinstitutt for å ikke ha hatt papirene i orden før han la ut på ekspedisjon i Sørishavet.

- Jeg finner meg ikke i Norges forsøk på å opptre som koloniherre i et havområde de ikke har juridisk eierskap til, sier Andhøy til Nettavisen.

Det var i mars og april i fjor at Andhøy hadde med seg  blant annet komiker Anne Kat. Hærland og artist Petter Baarli på ekspedisjon med seilbåten «Berserk».

Ekspedisjonen ble filmet, og i løpet av våren eller høsten skal serien «Berserk - i pionerenes farvann» sendes på TV Norge.

PÅ EKSPEDISJON: Dette bildet er fra Argentine Islands under den aktuelle ekspedisjonen. Foto: wildvikings.com

Les også: Andhøy dømt til 45.000 kroner i bot

- Hadde ikke søkt om tillatelse

Nå har statsadvokaten i Troms og Finnmark tiltalt 38-åringen for å ha brutt bilandsloven under ekspedisjonen. Han må derfor møte i Nord-Troms tingrett i februar.

Bakgrunnen for tiltalen er at Andhøy - som ansvarlig for ekspedisjonen -  skal ha sett bort ifra de internasjonale kravene om tillatelse til å foreta ekspedisjon sør for den 60. breddegrad, samt å ha gjort dette uten å ha forsikring.

Det er ifølge påtalemyndigheten krav om at ekspedisjoner i Antarktis skal meldes inn til Norsk Polarinstitutt minst ett år før ekspedisjonen starter.

- Kommer aldri til å søke dem om noen ting

Den ansvarlige for ekspedisjonen skal også ha tilstrekkelig forsikring eller stille med garanti for utgifter som ekspedisjonen kan komme til å påføre det offentlige, for eksempel redningsarbeid eller syketransport, sier loven.

- Jeg kommer aldri til å søke Norske Polarinstitutt om noen ting. Det de prøver er å håndheve et farvann som verken Norge eller andre nasjoner har juridisk eierskap til.

- Er du villig til å gå i fengsel for dine meninger i denne saken?

- Gratis vann og brød på ferie i norsk fengsel tar jeg med knusende ro, men jeg stiller meg avventende til hva påtalemyndigheten finner på denne gangen for å håndheve suverenitet i Antarktis.

- Norge har ikke rett til å bestemme

Andhøy mener det er feil at man skal søke om tillatelse til å seile i Antarktis.

- Jeg hevder at Norge må forholde seg til internasjonale forpliktelser gitt av havrettskonvensjonen og de klare forutsetningene for Antarktistraktatens tilblivelse, som sikrer alle retten til å ferdes på internasjonalt farvann. Det er på ingen måte slik at Norge har rett til å bestemme hvem som skal ha lov eller ikke til å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

- Meningsløst

Høsten 2014 dømte Hålogaland lagmannsrett Andhøy til å betale en bot på 45.000 kroner for at han ikke hadde papirene i orden da han i 2012 dro til Antarktis for å finne ut av hva som skjedde da kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) forsvant under Berserk-ekspedisjonen i februar 2011.

Andhøy anket dommen til høyesterett, men anken ble forkastet.

- At jeg i Norge er dømt for å seile ulovlig i internasjonalt farvann, som om Norge har rett til å bestemme hvor et russiskregistrert fartøy og jeg kan ferdes på «high seas» er like meningsløst som om England skal gi tillatelser til å seile i Argentinsk farvann ved Falklandsøyene, eller som om Kongo skal gi tillatelse til borgere og skip for å seile i Svalbardsonen.

Han har nå betalt boten, og saken er ifølge ham ute av verden.

- Jeg kommer ikke til å bruke tid på denne saken som ikke hører hjemme i menneskerettighetsdomstolen, da den er et anliggende mellom stater og omhandler et enormt havområde som det er store ulike politiske interesser i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere