Gå til sidens hovedinnhold

Tiltalt 16-åring chattet om å begå terrorangrep på Norges nasjonaldag

I retten fortalte 16-åringen også om halshugginger, offentlige henrettelser og at deres eget hjem ble bombet i Syria.

OSLO (Nettavisen): Tirsdag startet terrorrettssaken mot en 16 år gammel syrisk statsborger som ble pågrepet 4. februar.

Han er anklaget for å planlagt terrorhandling og å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

Han kom til Norge på familiegjenforening høsten 2018.

Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, noe han gjentok da rettssaken starter.

Hodeskaller i rundkjøringen

I retten ble det lagt frem chattelogger mellom den tiltalte 16-åringen og en annen bruker på appen Telegram. Chattene er funnet på guttens telefon og er en kryptert tjeneste.

I dialogen chatter de om å utføre jihad i Norge og ulike mål blir diskutert.

- Nattklubb og på en strand, er mulige forslag fra 16-åringen.

Brukeren fortsetter å spørre når han tenker det kan gejennomføres, da svarer 16-åringen:

- Jeg skal gjøre søk, kanskje på nasjonaldagen.

16-åringen blir så spurt om når nasjonaldagen i Norge er.

- 17. mai, svarer den tiltalte gutten i chatten.

I retten bagatelliserte han det hele da han fikk spørsmål av statsadvokat Marit Formo.

- Jeg sa det for å vise meg. Jeg skrev uten å tenke meg om.

Formo spurte også om hva tiltalte mente da han skrev om nattklubb og nasjonaldag.

- Det var et eksempel, det var noe jeg sa for å vise meg. Dessuten er jeg under 18 år, jeg får uansett ikke komme inn. Det var bare noe jeg sa.

16-åringen har så langt nektet å forklare seg for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men har tidligere svart på spørsmål fra ekstremismeforsker Lars Gule, som også er kalt inn som sakkyndig forsvarervitne.

At tiltalte har snakket med forskeren og ikke PST fikk statsadvokat Marit Formo til å reagere.

I retten startet 16-åringen med å fortelle litt om sin bakgrunn og livet i krigsherjede Syria og bombing av deres eget hjem i 2012. Da var tiltalte syv år.

- Huset vårt ble truffet og to av mine søsken ble skadet. To av mine onkler hentet ut søsknene mine. Den av minde brødre var tilsølt med blod og jeg trodde han var død, sa gutten i retten.

Han fortalte også om episoder der en jevnaldrende gutt skal ha forsøkt å drukne ham flere ganger da familien bodde et annet sted i Midtøsten-regionen. Da de etter hvert vendte tilbake til Syria.

- Da var det IS som hadde tatt kontroll over store områder. Det var mye vold og jeg så mange lik. En gang jeg var på vei til butikken så jeg at to personer ble henrettet i en rundkjøring. En annen gang jeg skulle til markedet så jeg en hodeskalle på rundkjøringen, fortalte 16-åringen.

Les også: PST fant bilder av 16-åring med IS-flagg

Han fortalte også om at han kjente til at det var begått halshugginger. IS er kanskje den mest brutale terrororganisasjonen i moderne tid.

Nettavisen har tidligere omtalt at tiltaltes mor døde. I 2018 kom 16-åringen med flere søsken til Norge på familiegjenforening. Da var faren allerede i Norge.

PSTs forebyggende enhet fikk i januar og februar mistanke om at den tiltalte gutten planla terror i Norge ved å bruke gift og/eller eksplosiver. Mistanken var besert på observasjoner som ble gjort ved boligen der 16-åringen bodde.

Mistanken ble styrket av meldiner han sendte på Telegram med en annen bruker. 3. februar måtte PST handle akutt da de trodde et terroangrep var nært forestående og en politirapport ble levert til etterforskningsavdelingen 3. februar.

- Basert på rapporten anså vi det som at det var betydelig hast. Det ble sendt en begjæring om ransaking til tingretten. Den ble gjennomført dagen etter, sa statsadvaokt Formo i sitt innledende foredrag.

Samme dag ble altså 16-åringen pågrepet.

- Det ble funnet en flaske med en brungul væske som også inneholdt nikotin. I tillegg var det andre gjenstander og utstyr som ble beslaglagt som kan brukes til å lage gift og eksplosiver. Gjennomgang av meldinger på tiltaltes telefon styrket mistanken om at det dreide seg som forberedelser til en terrorhandling, sa Formo.

PST mener 16-åringen hadde konkrete planer om å teste ut giften før han eventuelt skulle slå til i en større aksjon.

Nettavisen er kjent med at gutten har chattet om å helle nikotinblandingen ut i drikkevanne.

Venneløs

Raskt etter ankomst til Norge startet han på ungdomsskole i Oslo før han begynte på videregående utdanning og var elev ved en skole frem til han ble pågrepet i februar.

Tiden i Norge var uten venner og i retten forklarte gutten at det var dårlig med oppfølging fra barnevernet med å få ham på fritidsaktiviteter.

- Det ble ikke noe av. Og jeg hadde ingen venner. På grunn av mangel på venner og fritidsaktiviteter brukte jeg det meste av tiden min på internett. Jeg søkte på forskjellige ting, men det var bare tidsfordriv.

- Blant annet søkte jeg opp Islamsk stat, jeg var nysgjerrig på ulike ting, blant annet IS.

Nettavisen har tidligere omtalt noen av nettsøkene som PST mener kan knyttes til terrorplanlegging, som at det skal «kjempes mot «vantro» som lever nær ved dere.»

Det er også gjort søk med oppfordring om å kjempe mot «vantro» inntil det ikke lenger er forfølgelse, «himmelens belønning til martyrene» og «hva er belønningen til martyrene».

I tillegg er det gjort konkrete søk knyttet til Norge som PST mener kan knyttes til terrorforberedelser:

«Når skjedde den største massakren i Norge», «overfylte trafikksteder i Norge», «underholdningssteder Norge» og «nattklubber Norge».

Da Nettavisen omtalte nyheten om tiltalen i slutten av april uttalte Formo at PST mener det var en nært forestående terrorangrep som ble avverget da de pågrep 16-åringen.

Samme dag som 16-åringne ble pågrepet utførte politiet en omfattende ransaking av familieboligen til tiltalte. Boder og en garasje ble også gjennomsøkt.

Nettavisen får opplyst at det ble beslaglagt en væske som inneholder nikotin, fyrstikker og andre ingredienser som kan brukes til å fremstille gift eller sprengstoff da politiet ransaket boligen på formiddagen pågripelsesdagen.

Personell fra bombegruppen deltok også i aksjonen.