*Nettavisen* Nyheter.

Tiltalt for å gi sønnen ris

Foto: Geir Egil Skog (Romerikes Blad)

Faren innrømmer å ha dasket sin 6 år gamle sønn på rumpa. – Familievold, mener statsadvokaten, som nå har tatt ut tiltale.

13.09.10 18:44

- Dette er snakk om god gammeldags klaps på baken, eller ris på rumpa om du vil. Det fikk jeg selv mange ganger da jeg var liten og hadde krysset storveien. Jeg tror det er mange besteforeldre rundt omkring som får dårlig samvittighet når de nå leser at man kan bli tiltalt for dette, konstaterer farens forsvarer Torkild Jan Røseid til Romerikes Blad.

Hans klient har erkjent at han har dasket sønnen på rumpa som et ledd i grensesettingen i oppdragelsen. Samtidig nekter han straffskyld etter tiltalen.

Den 17. september må faren møte i Øvre Romerike tingrett tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 219, en paragraf som omhandler vold i nære relasjoner. Det synes forsvarer Røseid er i drøyeste laget.

- Per definisjon er det kanskje legemsfornærmelse, men denne saken er ikke alvorlig i det hele tatt, mener han.

Guttungens bistandsadvokat Per Ove Marthinsen mener at dette er en viktig prinsippsak.

- Jeg synes det er bra at påtalemyndigheten velger å fremme denne saken i retten. Å gi noen ris på rumpa er ikke lov, heller ikke i oppdragerøyemed. Jeg tror det kan være bra og viktig for barns rettssikkerhet at myndighetene markerer seg med denne saken, sier Marthinsen til Romerikes blad.

Les hele intervjuet med Marthinsen i Romerikes blad.

– Tilstrekkelige bevis

Ifølge tiltalen skal faren ved tre forskjellige anledninger ha slått sønnen, som på daværende tidspunkt var seks år gammel, på rumpa utenpå trusen med flat hånd. Episodene skal ha skjedd i september 2008, men det var først i fjor sommer at saken ble anmeldt til politiet.

- Det er statsadvokaten som har tatt ut tiltale, da det er de som har tiltalekompetanse i slike saker, sier politiadvokat i Romerike politidistrikt, Magnus Schartum-Hansen.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn i saken, men sier at det finnes tilstrekkelig med bevis som danner grunnlag for tiltalen.

Det er statsadvokat Trude Elisabeth Sparre som har utferdiget tiltalen. Romerikes Blad har ikke lykkes å komme i kontakt med Sparre.

Guttens egen forklaring
I utgangspunktet er det guttens egen forklaring som er bakgrunnen for tiltalen.

Hendelsene skal ha skjedd i perioden forut for 17. september 2008, da gutten var seks år gammel. Han skal ha fortalt om det på skolen.

Deretter skal barnevernet ha blitt koblet inn. Etter at en tilsynssak ble åpnet, innrømmet faren at han hadde gitt sønnen ris.

Dermed anmeldte barnevernet ham til politiet, mens etterforskningen til slutt endte på bordet til statsadvokaten.

Trakk tilståelsessak
Faren har erkjent at han har gitt sønnen ris, og saken skulle i utgangspunktet behandles som en såkalt tilståelsessak. Han trakk imidlertid innrømmelsen av straffskyld fordi han mener statsadvokaten benytter feil lovanvendelse.

Etter det RB erfarer, skal han mene at en tiltale ut fra paragraf 228 i straffeloven – legemsfornærmelse – er mer naturlig. Forskjellene i straffeutmålingen vil gjenspeiles ut fra hvilken av de to paragrafene som vil bli benyttet. Det foreligger dessuten en uenighet om slagene er påført mens gutten hadde buksa på eller ikke.

- Min klient mener klaps to ganger på rumpa gjør at grunnlaget for straffebudet faller bort. Statsadvokaten mener det er snakk om tre ganger. Det er snakk om juridisk teori rundt hva som kan kalles gjentatt eller ikke, forklarer Røseid, som påpeker at det aldri ble noe av barnevernssaken.

- Hvordan er forholdet mellom far og sønn nå?

- Foreldrene til gutten er skilt, men gode venner. Min klient har jevnlig samvær med gutten, og mor støtter min klient hundre prosent. Dessuten har gutten sagt at han veldig gjerne vil være hos far, svarer Røseid.

Barneombud nekter å kommentere

Barneombud Reidar Hjermann har ikke vært tilgjengelig for kommentar overfor Romerikes Blad.

Hans nestleder Knut Haanes sier imidlertid at de heller ikke ønsker å si noe som helst om barns rettigheter i pressen. Årsaken er at han frykter en eventuell uttalelse skal kunne leses som om barneombudet tar stilling mellom partene i en straffesak.

Les flere saker i Romerikes blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.