En mann i 20-årene er tiltalt for voldtekt av to kvinner. Den ene skjedde på et hotellrom i Tromsø sentrum, den andre tiltalen dreier seg om en rekke overgrep mot en tidligere kjæreste.

Ifølge Nordlys konkluderte tingretten med at gjentakelsesfaren var høy, noe som førte til at politiet fikk ønsket sitt om å varetektsfengsle mannen i 20-årene.

Likevel løslates mannen 2. eller 3. februar. Begrunnelsen til at han fikk nedkortet varetektsfengsling er ifølge Nordlys at han skal mønstre på en fiskebåt. Dette er, ifølge Tingretten, gyldig grunnlag fordi gjentakelsesfaren er knyttet til situasjoner der han kan komme i nære relasjoner til kvinner. For eksempel i festsammenheng.

30-åring dømt til tolv års fengsel: Avdekket internasjonalt overgrepsnettverk

Politiet anket denne avgjørelsen til lagmannsretten, som mener at det ikke er bevist at gjentakelsesfaren reduserer ved at han befinner seg på fiskebåt. De peker på manglende opplysninger om den øvrige besetningen, samt hvor og når seilasen går.

Mannens forvarer er helt uenig i dette, og kaller det «søkt». Han varsler at de anker saken til Høyesterett. Han mener at en telefon til skipperen eller GPS-sporing av båten enkelt vil kunne bekrefte hvor mannen befinner seg.

– Ingen skal sitte varetektsfengslet dersom det ikke er nødvendig. Både påtalemyndighet og tingretten har sagt seg enig i at det ikke er kvalifisert gjentakelsesfare dersom han er på sjøen. Det tar ikke fem minutter å komme seg fra storhavet og inn til Tromsø. Det tar såpass mange dager at det burde være enkelt å ha kontroll på tiltalte, sier advokat Bjørn André Gulstad til Avisa.