*Nettavisen* Nyheter.

Tiltalt for pubvoldtekt

Foto: (Google)

Avslørt av DNA. Jenta (18) ble dratt inn på do og voldtatt. Nå er en mann tiltalt – seks år etter.

20.03.12 10:56

Den 28 år gamle mannen ble avslørt gjennom politiets omfattende DNA-register. Blant 32.000 andre profiler dukket etter hvert navnet til den tyrkiske statsborgeren opp.

Nå har statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale mot 28-åringen.

- I denne saken kan man virkelig se effekten av DNA-registeret. Jeg kan bekrefte at det nå er tatt ut tiltale i saken. Den ville åpenbart ikke blitt oppklart uten at vi hadde hatt registre over DNA-profiler, sier statsadvokat Stein Vale til rb.no

Etterlysning uten resultat
Helt siden høsten 2007 har 28-åringen vært etterlyst av norsk politi gjennom Schengen-samarbeidet. Men til tross for at politiet har kjent mannens identitet i årevis, har han klart å holde seg skjult.

Årene gikk, uten at noen klarte å spore opp den mistenkte tyrkiske statsborgeren.

Men etter nærmere seks år klarte politiet på Romerike å få tak i ham på hans eget hjemsted Antalya i Tyrkia.

- Det er en spesiell og interessant sak. Schengen-etterlysningen ga ingen treff, men romerikspolitiet fikk kontakt med ham i Tyrkia. Han har sagt at han frivillig vil komme til Norge for å møte i en norsk rettssak, sier Vale.

Handikaptoalettet
Det særdeles brutale overfallet skjedde sankthans i 2006. Det var like før stengetid på rockepuben, da den 18 år gamle kvinnen ble tvunget inn på handikaptoalettet i pubens hovedetasje

Ifølge tiltalen skal 28-åringen ha kastet kvinnen ned på gulvet, revet av henne klærne og voldtatt henne.

Flere hundre gjester var til stede under sankthansfeiringen, men til tross for høyeste prioritet hos politiet og en omfattende etterforskning klarte man først ikke å komme noe nærmere gjerningspersonen.

– Det var veldig mange vitner avhørt innledningsvis – i alt 20 til sammen – og politiet sikret seg DNA i forbindelse med voldtekten, sier Vale.

DNA-sporet ga imidlertid ikke treff. Gjennombruddet kom i forbindelse med en helt annen sak.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Ble utvist fra landet
I januar 2007 ble nemlig tyrkeren avslørt av tollere og arrestert av politiet i Østfold i forbindelse med en narkotikasak. Tyrkeren smuglet et parti hasj inn i landet. Han ble raskt pådømt i saken, og da straffen var sonet ferdig – i juli 2007 – ble han utvist fra landet.

- I forbindelse med smuglersaken skaffet vi oss DNA fra mannen. I september 2007 ble det rapportert treff via sporingsregisteret. Man kunne fastslå at det var samme person. Siden mannen da var utvist, la vi saken i bero og etterlyste ham i Schengen, sier Vale.

- Var den tiltalte mannen mistenkt i saken på et tidligere tidspunkt?

- Nei, han var ikke inne i saken verken som mistenkt eller vitne før resultatet av DNA-testen sporet ham til voldtekten i Lillestrøm.

- Er dere sikre på at dette er rett mann?

- Det er på det rene at det har vært seksuell kontakt mellom de to, så får vi se i retten om han eventuelt hevder at dette skjedde frivillig.

- En ting er det at han sier han vil møte i en rettssak, men hva om han ikke gjør det?

- Det gjenstår jo å se om han fortsatt møter. Gjør han ikke det, så har vi i så fall et problem. Vi vil neppe få ham utlevert fra Tyrkia for et slikt forhold, erkjenner Vale.

- Viktig for henne
Kvinnen som skal ha blitt voldtatt i 2006 ønsker ikke å kommentere saken overfor Romerikes Blad. Hennes bistandsadvokat, Gunhild Lærum, sier jenta er glad for at det er tatt ut tiltale.

- Denne saken viser at DNA-systemet fungerer. For min klient er det viktig at mannen er funnet, og at det blir rettssak. Hun har hatt noen tøffe år. For alle som anmelder voldtekter er denne saken et eksempel på at det nytter, selv om det kan ta tid, sier Lærum.

Cato Johannessen er oppnevnt som forsvareren til tyrkeren. Lillestrøm-advokaten har imidlertid ennå ikke fått snakket med sin klient.

- Jeg har sendt ham et brev, men utover det vet jeg ikke så mye mer om denne saken enn deg, sier Johannessen.

Installerte «voldtektsalarm» på do
Kort tid etter at den da 18 år gamle jenta anmeldte et brutalt voldtektsoverfall på handikaptoalettet ved rockepuben Martins i Lillestrøm, installerte utestedet «voldtektsalarm» på det samme toalettet.

- Vi fikk montert et alarmsystem på handikaptoalettet etter denne hendelsen. Det fungerer slik at man kan trekke i ei snor om man trenger hjelp. Da uler det så man hører det i hele bygget. I tillegg ble det montert magnetlås på døra, som gjør at det kun er de ansatte i baren som kan slippe folk inn på toalettet, forklarer innehaver av puben, Jan Martinsen.

Han opplyser at det aldri har vært anmeldt voldtekter inne på puben verken før eller etter hendelsen i 2006.

- Om alarmsystemet og magnetlåsen har hatt noen effekt er vanskelig å vite, men vi konstaterer at det ikke har vært flere slike tilfeller, sier Martinsen.

Pubeieren mener flere aktører i utelivsbransjen bør installere lignende tiltak.

- Jeg har ikke hørt om andre som har slik alarm, men det er nok noe flere bør tenke på å anskaffe, oppfordrer han.

Martinsen er glad politiet nå har tatt ut tiltale mot en mann etter den stygge episoden på puben:

- Det er strålende at politiet har funnet mannen. Det må også føles bra for jenta som har vært i en vanskelig situasjon. Hvis de har tatt rett mann, håper jeg han får straffen han fortjener.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.