OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag startet rettsaken der en mannlig syklist (35) er tiltalt for uaktsomt drap etter en kollisjon med en kvinnelig syklist på et fortau i Kirkeveien. Den kvinnelige syklisten falt ut i veien og ble påkjørt av en buss. Hun døde av skadene.

Mannens forsvarer, Thomas Randby, sa forrige uke til Nettavisen at hans klient kom til å nekte straffskyld for overtredelse av straffeloven § 239 om uaktsomt drap, men delvis straffskyld for overtredelse av veitrafikkloven § 3. Og at han vil erkjenne straffskyld for brudd på veitrafikklovens §4, jf. trafikkreglene § 18 nr. 3:

«Sykling på gangvei, fortau eller i gangfelt er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand og i tilnærmet gangfart».

35-åringen erklærte seg ikke skyldig i uaktsomt drap da rettsaken startet i Oslo tingrett i dag.

- Skjønner at det er forferdelig
Tiltalte, som var tydelig preget av stundens alvor, startet sin forklaring med å be den avdøde kvinnens familie og venner om unnskyldning.

- Før jeg begynner på forklaringen min vil jeg si til de etterlatte, spesielt den nærmeste familien, at jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Jeg har gjort feil og det er vondt å vite at menneskeliv har gått tapt i forbindelse med ulykken. Jeg vet ikke hvordan det oppleves å miste et kjært familiemedlem, eller en god venn så dramatisk, men jeg skjønner at det er forferdelig. Jeg er lei meg for det dere har gått i gjennom, sa han.

LES OGSÅ: Mann (38) dømt for sykkeldrap

Avdødes foreldre orket ikke å være tilstede, men flere familiemedlemmer fulgte saken fra tilskuerbenken.

På vei fra nattevakt
Den tiltalte mannen opplyste at han var på vei hjem fra nattevakt da ulykken skjedde. Han skal ha vært våken i 23 timer. Det fatale krasjet ble beskrevet på følgende måte:

- Jeg er sykepleier og var på vei hjem etter endt nattevakt. Etter å ha passert lyskrysset ved Sognsveien, så jeg to mennesker som gikk midt på fortauet på vei mot Ullevål. Jeg passerte de med en hastighet som var høyere enn gangfart, antakeligvis 15 km/t. Videre valgte jeg å svinge mellom to fotgjengere som gikk bak hverandre, men kan ikke svare på hvorfor, forklarte tiltalte i retten, og fortsatte:

- Etter å ha passert disse krasjer jeg styre mot styre med en møtende syklist. Hennes forhjul er til høyre for mitt. I sammenstøtet faller begge to. Jeg treffer henne 1.5 meter ut fra veibanen, faller til venstre og får et lite skrubbsår på venstre kne. I det jeg falt tenkte jeg at det var min feil, fordi hun vanskelig kunne skjønne at jeg tok manøveren mellom de to.

Ringte ambulanse
Tiltalte forklarte videre at han etter ulykken snudde seg mot den kvinnelige syklisten og skulle spørre om det gikk bra etter fallet.

- Jeg antok at hun var i samme situasjon som meg og hadde noen lettere skrubbsår. Dette fordi jeg ikke opplevde sammenstøtet som voldsomt. Det var forferdelig da jeg så henne ligge midt i veibanen, mest sannsynlig påkjørt av en buss. Jeg så det var alvorlig. Hun var livløs og blek, forklarte han.

Tiltalte forklarte at han øyeblikkelig ringte etter ambulanse og hadde kontakt med sentralen helt de var på stedet.

- Deretter avga jeg forklaring til politiet, fortalte han.

Trodde han hadde kontroll
På spørsmål fra aktor om sikt, lysforhold og kontroll på stedet svarte mannen at han på daværende tidspunkt mente at manøveren isolert sett var kontrollert.

- Ulykken viser jo at jeg ikke hadde kontroll. Men på daværende tidspunkt gjorde jeg den vurderingen at jeg hadde det, og valgte å sykle mellom fotgjengerne, sa 35-åringen.

Tiltaltes forsvarer mener en rekke tilfeldigheter førte til ulykken.

- Han kolliderte med en annen syklist, hvorpå hun falt ut i veibanen og ble overkjørt av en buss og døde. Flere tilfeldigheter førte til det tragiske utfallet, sa Randby til Nettavisen.

Det satt av totalt to dager til rettsaken.