Gå til sidens hovedinnhold

- Tiltalte kom hoppende ut

Politistudenten som var sammen med den knivdrepte politimannen Olav Kildal forklarte i retten at tiltalte kom hoppende ut av leiligheten sin, før han påførte Kildal flere knivstikk.

Mandag startet rettsaken mot den 62-åringen som står tiltalt for drapet på Olav Kildal på Mo i Rana den 21. april i år.

Tiltalte selv la i sin foklaring vekt på at han var livredd fordi han trodde noen skulle bryte seg inn hos ham, melder Avisa Nordland.

- Det ble basketak
- Jeg stakk ham et par ganger, og så ble det et basketak. Jeg var livredd, og han dro meg over seg. Hvor mange knvistikk det ble, vet jeg ikke, sa tiltalte i sin forklaring mandag formiddag.

Etter lunsjpausen var det politistudenten som var sammen med Kildal på det aktuelle oppdraget som skulle forklare seg.

- Han med kniven?
Hun forklarte at hun tidligere på dagen ble spurt om å ta en transport av en pasient til Nordlandssykehuset i Bodø, noe hun valgte å takke ja til. Før hun dro ut til stedet med Olav Kildal, skulle de overvære et foredrag. Etterpå tok hun på seg vernevest, skinnjakke og stikksikre hansker.

- Før vi dro ut møtte jeg en som var påtroppende på kveldsvakt. Jeg fortalte hva jeg skulle, hvorpå han spurte om oppdraget gjaldt «ham med kniven». Det fikk meg til å tenke litt før vi dro ut, sier den unge politistudenten fra vitneboksen.

Banket på med brøytestikker
Hun sier at hun og Olav Kildal gjorde flere forsøk på å komme i kontakt med tiltalte, at de brukte brøytestikker for å banke på vinduene, og at de forsøkte å kikke inn.

- Vi fikk kontakt med en kvinne som bodde i samme bygg. Hun fortalte at hun ikke hadde sett tiltalte på flere dager. Vi fikk ikke svar da vi banket på døra, så Olav ringte til sosialsjefen i kommunen for å få tak i nøkler til leiligheta. Hva de snakket om, vet jeg ikke, men vi fikk i alle fall ikke nøkler, sier politistudenten.

Da bestemte hun og Olav Kildal seg for å dra tilbake på stasjonen for å finne verktøy for å ta seg inn. De fant noen skrutrekkere, og fikk også med seg flere brekkjern fra en annen patruljebil. Etter å ha hentet verktøy vendte de tilbake til tiltaltes bopel, men heller ikke andre gang svarte tiltalte da de banket på.

I høy beredskap
- Vi leste i dokumentene vi skulle ta med til Bodø at tiltalte var i høy beredskap og at han ikke hadde tatt medisiner på ti uker, og jeg spurte også Olav hvordan vi skulle gå fram. Jeg forsto på ham, at vi skulle få kontakt med mannen først. Olav ga også uttrykk for at han kjente tiltalte fra før. Jeg fikk inntrykk av at han hadde bestemt seg, og jeg valgte bare å følge etter, sier politistudenten.

Etter denne ordvekslingen begynte Kildal å skru ut vinduet i ytterdøra til mannens bolig. Da de kom seg inn i gangen, tok de seg til døra inn til tiltaltes leilighet. Der gjorde de ifølge politistudenten tiltalte oppmerksom på at de var fra politiet og at han måtte komme ut.

Kom hoppende
- Olav sa at vi var fra politiet, og at han måtte komme ut sånn at vi fikk snakke med ham.

- TIltalte svarte da noe sånt som at "det gir jeg faen i". Etter det satte Olav brekkjern i døra. Da hoppet tiltalte ut og stakk Olav. Etter å ha blitt stukket, og etter basketaket lå Olav på gulvet med åpne øyne. Jeg vurderte at jeg måtte slå tiltalte med batongen, og jeg måtte treffe ham godt. Men da han reiste seg og fortsatt holdt kniven i hånda, bestemte jeg meg for å trekke meg tilbake og tilkalle hjelp, forklarte politistudenten.

Hun beskrev også sin nå avdøde kollega i rosende ordelag.

Roste kollegaen
- Olav var glad i jobben sin, han var flink til å prate med folk. Han var en dyktig politimann med masse erfaring.

På spørsmål fra aktor Erik Thronæs, om hvordan det sto til med henne nå, fortalte hun at det gikk bedre.

- Det har prega meg en del, det har vært tøffe dager, men det går greit med meg nå. Jeg er tilbake på politiskolen igjen, sa politistudenten fra vitneboksen.

Les flere saker i Avisa Nordland

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet