Tiltalte møtte ikke – kan premieres med strafferabatt

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

For tredje gang ble straffesaken etter et brutalt ran på Oslo Vest utsatt. Nå får politiet kritikk av retten.

17.02.11 22:19

Oslo politidistrikt får kritikk fra Oslo tingrett for ikke å ha gjort nok for å stevne en tiltalt for retten. Nå blir hele saken utsatt, og de tiltalte kan bli «premiert» med lavere straff hvis de i fremtiden blir dømt i saken.

Nettavisen skrev onsdag om straffesaken som skulle starte i Oslo tingrett torsdag.

To menn og en kvinne er tiltalt for frihetsberøvelse, vold, trusler og grovt ran i mars 2009. Bak en låst dør og tildekkede vinduer i to av de tiltaltes leilighet, skal de ifølge tiltalen ha slått en mann flere ganger med knyttneven, en Maglite og en revolver, med hans kone som tilskuer.

Ifølge tiltalen skal de tre personene ha truet ofrene med bruk av drill, sprøyte med blod og drap. De nekter alle straffskyld og det er et stort sprik mellom det de tiltalte har forklart politiet, og det ofrene har fortalt. Derfor mente Oslo tingrett at det ikke er forsvarlig å føre saken uten at alle de tiltalte får muligheten til å forklare seg.

Les: – Truet med drill, sprøyte og strømkabler

– Ikke nok
Torsdag ble saken utsatt for tredje gang. Årsaken er at den ene tiltalte ikke møtte i retten, og at stevnekontoret i oslo politidistrikt ikke hadde sørget for å stevne den tiltalte.

– Stevnekontoret har gjort det de skal, sier politiadvokat Anette Grevstad Myrhaug til Nettavisen.

I retten forklarte hun at kontoret hadde fulgt alle rutiner når personer skal stevnes for retten, men at de likevel ikke hadde klart å stevne henne. Likevel skal den tiltalte ha blitt kjent med tid og sted for rettssaken. Problemet var altså at hun ikke hadde blitt forkynt saken, slik loven krever.

Oslo tingrett mener derimot at rutinemessig arbeid ikke var nok i denne saken.

– Politiet burde gjort mer for å forkynne stevningen, slik at man kunne unngått en tredjegangs utsettelse, sa dommer Leiv Robberstad i sin slutning om å utsette saken.

– Koster mye
– Det skal bli tøft å formidle dette til mine klienter. De har mobilisert mye psykisk i forberedelsen til å stille her og avgi vitneforklaringer, sier bistandsadvokat Lars Marius Holm til Nettavisen.

I tillegg til de personlige kostnadene for personene involvert i saken, koster det også mye skattepenger å utsette saken.

– Tenk på alt arbeidet som er gjort for å forberede saken. Nå må det gjøres på nytt, sier Holm.

I tillegg vil en utsettelse av saken også kunne føre til en strafferabatt for de eventuelt domfelte. Det er vanlig når saker har tatt lang tid i rettsapparatet.

– Ja, det er selvfølgelig en problemstilling, sier politiadvokat Grevstad Myrhaug, som påpeker at man ikke hadde grunn til å tro at den tiltalte bevisst har valgt å ikke møte.

– Min klient tjener ikke på dette
Forsvarer Marte Svarstad Brodtkorb sier at hennes klient ikke tjener på at saken igjen blir utsatt.

– Han mener at han er uskyldig og lever nå med disse anklagene hengende over seg. Han vil bli ferdig med det. Denne saken er et godt eksempel på at han fortjener strafferabatt hvis han skulle bli dømt. Nå, før saken blir avgjort, blir han straffet hver dag, sier hun.

Brodtkorb sier at stevnekontoret ved Oslo politidistrikt vanligvis gjør en god jobb, og at det er uforståelig at det ikke er gjort i denne saken.

– Som regel er stevnekontoret veldig flinke. Med jevne mellomrom er det jeg som ringer til dem for å høre hvor jeg kan få tak i mine klienter og da er de alltid behjelpelige. Hva som har skjedd i denne saken fatter ikke jeg, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.