RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Timbuktus rike kulturarv i fare

Timbuktu/Oslo (NTB-Nils Myklebost): For tre måneder siden deltok U2s Bono i den tradisjonsrike musikkfestivalen Festival au Desert i ørkenen ved Timbuktu sammen med noen få fryktløse turister. I dag er turistene borte og islamistenes svarte flagg vaier i ørkenvinden.

Erobringen av den legendariske ørkenbyen i Nord-Mali av tuaregopprørere og islamister har skapt frykt for skjebnen til byens mange hundre år gamle kulturarv, manuskripter og arkitektoniske skatter.

Hamasy Bocoum, sjef for det afrikanske forskningsinstituttet IFAN, sier at erobringen av Timbuktu kan ende med at manuskriptene blir solgt eller ødelagt.

- Manuskriptene har overlevd gjennom århundrene takket være den sekulære orden, i et område der alle slags folk møtes. Med islamistenes inntog, er den sekulære orden i fare, og dermed også kulturen, sier han og får støtte fra UNESCO, som satte byen på sin verdensarvliste i 1988.

Så utilgjengelig var den at de første europeiske oppdagerne først fant fram til den ut på 1800-tallet, og da hadde mange dødd i jakten på den. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere