RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Timosjenko ønsker ikke å bli statsminister

Julia Timosjenko i rullestol, på vei til Uavhengighetsplassen, der hun holdt tale for rundt 100 000 mennesker.
Julia Timosjenko i rullestol, på vei til Uavhengighetsplassen, der hun holdt tale for rundt 100 000 mennesker. Foto: Inna Petrikova (AFP PHOTO/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Opposisjonslederen Julia Timosjenko sier hun ikke har noe ønske om å bli ny statsminister i Ukraina.

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Flere av hennes støttespillere i nasjonalforsamlingen har sagt at hun er en av tre favoritter til oppdraget med å danne en samlingsregjering.

– Jeg ble overrasket da jeg hørte at jeg ble foreslått til posten som statsminister. Ingen har avtalt noe med meg eller diskutert dette med meg, skriver Timosjenko på sin hjemmeside.

– Jeg er takknemlig over den respekten som jeg blir vist, men jeg ber dere om ikke å vurdere meg til denne stillingen, fortsetter hun.

Delte meninger

Uttalelsen antyder at Timosjenko, som tapte med knapp margin til Janukovitsj i presidentvalget i 2010, i stedet kan være interessert i å bli landets nye president. Ukraina skal etter planen holde valg 25. mai.

Timosjenko ble lørdag løslatt etter å ha sittet over to år i fengsel. Hun dro da rett til Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev, hvor hun talte til de mange tusen demonstrantene. Der ble hun møtt med både jubel og pipekonsert, og det var åpenbart delte meninger om eksstatsministerens tale.

– Samlende

Tysklands statsminister Angela Merkel har imidlertid tro på at Timosjenko kan spille en viktig rolle i ukrainsk politikk. De to snakket søndag sammen på telefon.

I telefonsamtalen skal Merkel ha sagt at hun er sikker på at Timosjenkos tilbakekomst i ukrainsk politikk vil bli en av de viktigste faktorene for å stabilisere situasjonen i landet. Dessuten skal hun ha framholdt at Timosjenkos politiske engasjement vil bidra til at Ukraina forblir samlet.

Tyske regjeringskilder sier også at Merkel ga den tidligere ukrainske statsministeren tilbud om medisinsk behandling i Tyskland. Timosjenko har under fengselsoppholdet hatt store problemer med ryggen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere