*Nettavisen* Nyheter.

Ting du bør vite om tordenvær

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Tordenvær skader få mennesker i Norge, men elektronikken får gjennomgå.

27.07.13 15:27

Nå er det høysesong for tordenvær. Hvert år lager lynnedslag skader for mange millioner kroner. Tallet er økende fordi vi skaffer oss stadig mer elektronikk, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, ifølge Newswire.

Sjekk ditt værvarsel her!

Skader for 97 millioner
I 2012 var det for privatmarkedet 5967 skader som følge av lynnedslag ifølge statistikk fra Finans Norge. Til sammen kostet de forsikringsselskapene 97 millioner kroner.

Hver tredje nordmann har fått elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden, viser en undersøkelse fra If. Nær halvparten hadde fått ødelagt modemet til PC-en.

I et normalår registreres litt over 100.000 sky-til-bakke-lyn i Norge. Cirka 45.000 av dem skjer i juli, cirka 18.000 i august.

Få dødsfall
Lyn tar svært sjelden liv her i landet. Siden 1996 er det registrert kun tre dødsfall, ifølge Newswire.

Men hvis tordenværet først kommer over deg, bør du vite hva du skal gjøre:

I åpent lende
- I åpent lende er det viktig å gjøre seg så liten som mulig. Og du bør ha bena samlet. Hvis lynet slår ned i nærheten, vil strømmen som sprer seg i bakken gi spenningsforskjellen i to føtter som står spredt. Benene vil da være en kortslutning av kretsen og gir en strømgjennomgang i kroppen, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef Energi.

Han bekrefter at det ikke er lurt å stille seg opp under et tre.

- Lynnedslag slår helst ned i ting som rager i landskapet. Da er det bedre å bli våt. Faktisk kan det være en fordel. Hvis ulykken skulle være ute, kan et lynnedslag følge fukten utenpå deg i stedet for gå gjennom kroppen, og da kan du få mye mindre skader, sier Dahlslett.

3655422

En paraply i tordenvær er like lite anbefalt som en golfkølle i lufta eller fiskestang i været.

Slik teller du avstanden
Avstanden til tordenværet kan du anslå ved telle sekunder mellom lysglimt og smell. Lyden beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet, og tre sekunder betyr at tordenværet er én kilometer unna, seks sekunder betyr to kilometer - og så videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag