*Nettavisen* Nyheter.

Tingrettens Krekar-kjennelse kommer fredag

Mulla Krekar og kona Rokosh i en pause under tirsdagens rettsmøte i Oslo i forbindelse med begjæringen om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted for Krekar på Kyrksæterøra. Foto: Maria Schiller-Tønnessen (Nettavisen)

Oslo tingrett avsier fredag ettermiddag kjennelsen om hvorvidt vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra er gyldig eller ikke.

30.01.15 09:46

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar til et asylmottak i Sør-Trøndelag etter at han ble løslatt fra fengsel sist søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag.

Les også: Oslo-politiker: - Jeg vil ikke ha noen på FNs terrorliste i nabolaget

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp) som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Flere av landet landets fremste eksperter i juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Les også: - Jeg vil ikke til Kyrksæterøra

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg har uttalt at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall.

Ifølge VG og NRK ønsket Anundsen selv å pålegge Krekar meldeplikt og et bestemt oppholdssted, men fikk nei fra sitt eget embetsverk.

Les også: Dette koster Krekar

Juristene i Justisdepartementet var klare på at selv om instruksen ble laget spesifikt for Krekar, måtte den være generell, fordi regjeringen ikke kan instruere politiet i enkeltsaker. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.