*Nettavisen* Nyheter.

Tingrettsdommer fra Tromsø sammenligner Oslo med Vatikanstaten

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Langer ut mot Oslo-OL og mener grunnleggende demokratiske prinsipper er brutt.

15.09.13 16:17

(Nordlys) Tingrettsdommer og tromsøværing, Oddmund Gamst, langer kraftig ut mot Oslo-OL i et leserinnlegg publisert på aftenposten.no i dag. Der kritiserer han hele prosessen for å være udemokratisk, og beskylder ja-siden for å ha brutt grunnleggende demokratiske prinsipper i gjennomføringen av folkeavstemningen i Oslo.

Han er blant annet sterkt kritisk til at omlag 600 «ja-agitatorer» sto oppstilt foran stemmelokalene i Oslo. Gamst, som er dommer i Nord-Troms tingrett, peker på at det i valgloven heter at velgere ikke skal utsettes for påvirkning i eller utenfor valglokaler.

«Ved Oslovalget om OL ble dette grunnleggende prinsipp bevisst brutt i stor stil», skriver han.

Han er også kritisk til at det kun er Oslos borgere som får delta i en avstemning hvor det handler i beløp potensielt opp mot 50 milliarder kroner.

«Oslo er i utakt med resten av landet og bærer etter hvert heller preg av å være en egen stat a la Vatikanstaten, utmeldt av landet forøvrig,» skriver Gamst.

Les også: Sandra Borch tordner mot OL i Oslo

- Ikke vært særlig ryddig
Til Nordlys sier Gamst at han skrev innlegget fordi han har irritert seg over flere aspekter av saken.

- Jeg synes jo ikke prosessen har vært særlig ryddig. Jeg synes nei-siden ikke har kommet særlig til, utdyper Gamst, som blant annet kritiserer NRK.

- Jeg synes NRK-sporten nærmest har virket som et talerør for Oslo OL, sier han.

- Fravær av kritiske røster
I leserinnlegget peker Gamst på at Oslo kommune og Norges idrettsforbund har spyttet inn flere millioner i reklame for ja-siden, men at det ikke har blitt bevilget ett rødt øre fra staten til å belyse nei-siden av saken.

- Det er mange motforestillinger til et Oslo-OL, jeg synes ikke de har kommet til, sier Gamst og fortsetter:

- Jeg synes ikke det har vært en særlig god prosess, for det har ikke kommet frem det som taler mot et OL, og det er ganske mye.

Slått stort opp
Gamsts innlegg har blitt slått stort opp av landets største avis. Han mener det er bra at leserinnlegget får spalteplass.

- Det er sikkert mange delte meninger og mange som er uenig i det, men det er sikkert mange som er enig i noe av det som står der, sier han.

Dommeren legger ikke skjul på at han er negativ til å arrangere OL i hovedstaden.

- Jeg er nok det. Nå var jeg ikke særlig begeistret over Tromsø-OL heller, da, avslutter Gamst.

Les flere saker fra Nordlys.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag