RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tips mot påskesolen

Sist oppdatert:
Fjellet byr på mer enn bratte bakker og snødekte topper i påskeferien. Sjekk tips mot sterk sol.

(SIDE2:) Forhåpentligvis er du heldig med været når du reiser til fjellet for å stå på ski. Men godt vær kan by på negative overraskelser.

Viktig med beskyttelse
Solen på fjellet er nemlig nøyaktig den samme solen du ser ellers, noe som betyr at du kan bli brent - selv om det er iskaldt ute.

- Som i alle andre situasjoner med soling, er det viktigste å unngå solforbrenning, og man må velge solbeskyttende tiltak i forhold til hudtype og forventet eksponering, sier Dag Sollesnes Holsen, seksjonsoverlege ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Han sier at personer som erfaringsmessig tåler solen godt, gjerne kan begynne med solfaktor 10-20, mens de som har lett for å bli røde eller brente godt kan starte i området 20-30. Han påpeker dessuten at det er viktig å velge solkremer som beskytter mot både UVA og UVB.

Som i Syden
På denne tiden av året står solen høyere på himmelen enn tidligere i vinter. Da representerer den en større risiko for akutt hudskade. Den hvite snøen kan også føre til forbrenninger.

- Snø reflekterer en stor del av UVB-strålene fra solen, og nettoeffekten kan bli at vi utsettes for omtrent like mye UVB-stråling i påskefjellet som i Syden, der solen tross alt står enda mye høyere på himmelen, sier Sollesnes Holsen.

Forbered huden
Det er vanskelig å forberede huden på sol og vær på fjellet, men Sollesnes Holsen anbefaler følgende som en liten forbereding:

- Bevisst bruk av fuktighetskrem, særlig hos personer med tørr hudtype.

- Selvbruningskrem, som gir en viss, men svak, solfilterfunksjon, og som tåles godt av de aller fleste.

- Noen ganger med vanlig solarium gir en lignende solfilterfunksjon, men dette er som kjent omdiskutert av andre årsaker.

LES MER HELSE,TRENING OG VELVÆRE HER.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere