Gå til sidens hovedinnhold

Tips til deg som flytter hjemmefra

Skoleåret er over, og snart skal tusenvis av ungdom flytte hjemmefra. Hvordan er det å bo borte fra mamma og pappa? Hvor mye penger må man regne med å bruke? Og hva er en nal?

Hvor mye koster det?

Husleie: Det varierer fra sted til sted, og hvordan du velger å bo. Vil du bo alene på hybel eller i studentby, eller sammen med andre? Vil du bo i byen, eller litt unna? Studenthybler er billigst, og kommer på mellom 1500-6000 kroner i måneden. Her må du studere for å få bo. Private hybler koster cirka 3000-4000 kroner, og ettromsleiligheter koster cirka fra 5000 og oppover. Velger du å bo med andre blir prisen høyere, men kan deles på flere. Du må være oppmerksom på at du antakeligvis må betale et depositum, men disse pengene får du igjen når du flytter. Utleier skal betale for en depositumskonto, så du selv vil få rentene når leietiden går ut. Her kan du finne boliger: Finn.no , 4 vegger og Hybel.no. Strøm og internett-regninger kan være inkludert i husleia, men du kan også måtte ordne abonnement på dette selv.

Mat: Det kommer an på hvor mye du spiser og hvor du handler. Her er en oversikt over ting de fleste trenger, med billigste pris: Kneipbrød (5,-), Wienerpølser (49,80,-), Pizza Grandiosa (25,-), Lettmelk (8,90,-), Bremykt (14,90,-), Norvegia (67,-), Melkesjokolade (18,90,-), Maarud potetgull (14,90,-), Coca-Cola 1, 5 l (14,90,-) Pilsnerøl Ringnes 0,33 (12,90,-), Omo Color 1,4 kg (46,90,-). Her kan du finne priser i ulike butikker.

Lån/stipend/dagpenger: Hvis du studerer har du mulighet til å søke om lån og stipend fra Lånekassen. Du kan få 48.000 kroner i lån og 32.000 kroner i stipend (til sammen 80.000 kroner) – bare du står på eksamen. Hvis du er arbeidssøkende, vil Aetat.no hjelpe deg med blant annet dagpenger ved arbeidsløshet og permittering, reise- og flyttehjelp.

Hvordan lager man mat?

Det fins utallige kokebøker til ulike priser omkring i landets bokhandlere. Du kan også finne oppskrifter på internett, som Matoppskrift, Kokebok1 og Matsiden. I tillegg står det oftest hvordan du skal lage maten på pakken du har kjøpt i butikken.

Hva trenger man?

Du kommer til å trenge mye av både møbler og småting. Ikea er en bra og billig plass å begynne på. Du kan få kjøpt alt fra bokhyller, bord, kjøkkenutstyr, senger, sofaer og mye mer. Det er lurt å følge med i reklamebladene som kommer i posten, for det dukker stadig opp tilbud på ting du kan trenge. I tillegg vil du trenge hundrevis av småting du aldri hadde trodd du ville kjøpe. Vaskeutstyret du trodde hadde vokst fram i vaskerommet hjemme, som mopp, feiebrett, nal (til å vaske vinduer med), blir du nødt til å anskaffe deg. Dobørste, gardiner, støvsuger, glass, tallerkener, teppe, lamper og søppelbøtte er annet du må få tak i. Du bør gå gjennom alle rommene til foreldrene dine og se hva de har, og om dette er noe du kommer til å trenge. Det er ikke moro å sitte første dag i ny bolig og se hvor mye man hadde trengt¿

Annet...

Hvordan vasker man klær: Følg bruksanvisningen som følger med vaskemaskinen. Husk og ikke bland røde og hvite klær!

Juridisk hjelp: Skulle du havne i problemer, er det juridisk hjelp å få, som Juss-Buss. Der gir juss-studenter fra Oslo gratis rettshjelp.

Informasjon: Her kan du finne nyttig informasjon: Unginfo , Ung.no.

Så nå er det bare å begynne med pakkingen. For det er først når du flytter du innser hvor mye du egentlig har kjøpt og fått gjennom årenes løp...

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene