*Nettavisen* Nyheter.

Tips til et bedre liv

Å stumpe røyken er blant de vanligste nyttårsforsettene. Få tips til andre lure mål du kan sette deg.

29.12.06 07:12

(SIDE2): Ifølge leksikonet Wikipedia er nyttårsforsett er et løfte en gir til seg selv ved nyttår som går ut på å begynne et nytt og bedre liv.

Det kan være å slutte med en uvane, legge til seg en god vane, eller å begynne med et nytt prosjekt. Å slutte å røyke, gå ned i vekt, eller å begynne å trene er typiske nyttårsforsetter. Andre mål kan gå ut på å leve mer miljøvennlig eller å gi penger til gode formål.

Nyttårsforsettet blir som oftest satt dagen før nyttårsaften og trer i kraft ved midnatt 1.januar. Å lage og holde nyttårsforsetter kan minne om kristen oppførsel under fastetiden, der mange gir opp et gode i perioden fasten varer. Forskjellen er at fastetiden er fastsatt til førti dager, og at målet med denne tiden er å ofre noe til Gud, ikke nødvendigvis å prøve å forbedre seg selv.

Redaksjonens mål
Vi tok en spørrerunde i Side2-redaksjonen og nyttårsløftene for 2007 var noe varierte. Journalistenes løfter for neste år går ut på alt fra å ta lappen, ha mer sex, slutte å spise godteri, trene enda mer, se mindre på TV og å spare mer penger.

Her er noen tips til fornuftige nyttårsforsetter:

Begynn å trene: Vet du at du ikke har tid til å trene mer enn en til to dager i uka så er det mer enn nok. Setter du deg for høye mål er det større sannsynlighet for at du ikke klarer å holde nyttårsforsettet.

Ikke spise godteri: Du trenger ikke kutte ut godteriet helt, men begrens deg til en dag. Bestemt deg for at for eksempel søndagen er en dag da du kan unne deg noe ekstra.

Stump røyken: Å slutte å røyke er blant de vanligste nyttårsforsettene, og også det som de fleste ikke klarer å holde- hvorfor ikke være blant de som faktisk klarer å droppe uvanen?

Spare penger: Opprett et fast trekk fra kontoen hver måned, så merker du ikke at du er flink til å sette av penger! Drømmer du om å reise til et spesielt sted kan det være motivasjon til å sette av noen ekstra kroner.

Spise sunt: Planlegg måltidene for dagen, så blir det ikke til at du går innom en kiosk eller matkjede og kjøper usunn ferdigmat.

Tid til deg selv: Ved å sette av tid til deg selv kan det gjøre at du både ser og føler deg bedre. Sett for eksempel av en kveld annenhver uke til skjønnhetsbehandlinger eller andre ting som gjøre at du reduser stresset i livet ditt.

Bedre forhold: Nyttårsløfte til kjæresten er en fin måte å investere i en god fremtid. Det trenger ikke å være store løfter, men dere kan love å sette av faste kvelder til å pleie forholdet, eller at du eller dere kutter ned på overtidsarbeidet.

Ha mer sex: Sex er bra både for helsen og forholdet.

Unngå snarveier: Mer bevegelse i hverdagen. For eksempel å gå til jobb istedenfor å ta buss, ta trappen istedenfor heisen!

Være mer sosial: Ha som mål å gå på konsert, teater eller kino en gang i måneden eller oftere. Å være mer sosial vil si mer tid med venner og familie- noe som gir nye opplevelser.

Har du forslag til noen gode nyttårsforsetter? Diskuter med andre her.

Les mer om helse,trening og velvære her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag