Gå til sidens hovedinnhold

Tips ved røykeslutt

Hvis du tidligere har forsøkt uten å lykkes, er du langt fra alene.

Har du hjerte - og karsykdom og røyker? Da bør du vite at røykeslutt som regel er det viktigste enkelttiltaket du kan iverksette.

Artikkelen er levert av Helsenett

Annenhver røyker som får hjerteinfarkt eller slag, fortsetter å røyke. Grunnen er at røykere som rammes av hjertesykdom ofte sterkt fysisk avhengige av nikotin.

Ønsker å slutte
Åtti prosent av alle som røyker ønsker å slutte. De fleste prøver på egenhånd og erfarer at det kan være vanskelig. Sannsynligheten for at man forblir røykfri over tid er kun sju prosent.

Man kan øke sjansen for suksess ved å snakke med fastlegen sin og få råd om hvordan man kan gå frem. Da får man samtidig en samtalepartner og støtte i prosessen.

Sliter du med motivasjonen og viljestyrken, lønner det seg å legge forholdene godt til rette. Mange har stor nytte av å bruke moderne røykavvenningsprodukter.

Statistikken viser at opptil nesten 50 prosent av pasienter med stabil hjertesykdom kan bli røykfrie ved hjelp av de mest effektive medikamentene.

Oppfølging
I tillegg til medikamenter, anbefaler Helsedirektoratet at du blir fulgt opp underveis. Samtaler med fastlegen og et oppfølgingsprogram på nettet (for eksempel www.slutta.no) eller via telefon (T: 800 400 85) kan øke sjansene dine for å bli røykfri.

Det kan også være en god ide å melde seg på et røykavvenningskurs. Noen synes det er lettere å lykkes når man er flere som kan støtte hverandre.

Les flere saker fra Helsenett her:
Er skjeling arvelig?
Kroniske magesmerter
Kom nærmere din partner

Her er gode tips hvis røyksuget melder seg.
- Forlat rommet du befinner deg i, og gjør noe annet som du har lyst til.

- Drikk vann tilsatt noen dråper sitron

- Puss tennene

- Ring en god venn, gjerne en som selv har sluttet

- Regn ut hvor mye penger du har spart

- Tenk på at røyksuget snart vil forsvinne

LES MER: Vil kjøre flere røykekampanjer

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene