*Nettavisen* Nyheter.

Tirils far: - Det viktigste var at han ble dømt

FORNØYD: Thor-Åge Bølge er fornøyd med dommen mot sjåføren som kjørte på og drepte datteren Tiril Huser Bølge og venninnen Sara Holmedahl Sandsmark i januar i fjor. Her sammen med foreldrene til Sara Holmedahl Sandsmark og Tirils mor under rettssakens første dag. Foto: Scanpix

48-åring dømt for uaktsomt drap på Sara Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Huser Bølge (11).

11.05.15 14:36

LILLESTRØM (Nettavisen): Den 48 år gamle mannen som kjørte på og drepte venninnene Sara Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Huser Bølge (11) 11. januar i fjor, er dømt til fem måneders fengsel for uaktsomt drap.

Han er også fradømt førerretten i fire år, og til å betale 125.000 kroner til hver av jentenes familier. 48-åringen tar betenkningstid på dommen.

Les mer: Sjåføren dømt til fem måneders fengsel etter Bjørkelangen-ulykken

- Ikke noe å si for oss
Far til Tiril Huser Bølge er fornøyd med dommen.

- Jeg er veldig fornøyd, dommen ble som forventet. Jeg er spesielt glad for at jentene ikke hadde noe skyld, sier Thor-Åge Bølge til Nettavisen rett etter domsavsigelsen.

At fengselsstraffen ble én måned mildere enn aktors påstand, synes Bølge er helt greit.

- Det har ikke noe å si for oss. Det viktigste var at han ble dømt.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTET LIVET: Under rekonstruksjonen på rettssakens første dag klappet foreldrene til Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) hesten Kaktus, som dro vognen den skjebnesvangre januardagen da jentene omkom. Foto: Maria Schiller Tønnessen/privat (Nettavisen)


- Glad presset er over
48-åringens forsvarer, Gunhild Lærum, sier til Nettavisen at hennes klient nå skal sette seg ned og lese dommen i ro og fred.

- Han er glad for at presset på ham er over. Nå skal han tenke seg om før han bestemmer seg for om han anker. Med i vurderingen tar han den påkjenningen en rettsrunde er.

Hvis det blir slik at dommen blir stående, hva innebærer det for familien?

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE OVERRASKET: 48-åringens forsvarer, Gunhild Lærum. Foto: Scanpix

- Det betyr enormt mye. I så fall må man vurdere å søke om fotlenkesoning også videre, sier Lærum.

Som forsvarer er hun ikke overrasket over utfallet av rettssaken.

- Dommen var jo ikke så streng som aktor ville ha den, men jeg kan ikke si jeg er overrasket.

- Gjør ikke sånt med vilje
De hestegale jentene var ute og kjørte hest og vogn på fylkesvei 229 på Bjørkelangen da de ble påkjørt bakfra. De ble fraktet til sykehus, men i løpet av det påfølgende døgnet døde begge som følge av skadene.

Under den fem dager lange rettssaken forklarte sjåføren at han ikke husker noe fra ulykken, og at han på grunn av det ikke erkjenner straffskyld.

- Det som plager meg mest er at jeg ikke kjørte ut i veien og unngikk dem. Jeg håper alle skjønner at sånt som dette gjør man ikke vilje, sa han til retten.

Les også: Sjåføren snakker ut for første gang: - Det blir svart og så sier det pang

Les også: Bjørkelangen-ulykken: Tiltalte har et genuint hukommelsestap

- Uforklarlig
Hans forsvarer, Gunhild Lærum, har overfor retten lagt fram flere forskjellige årsaker til at mannen ikke så hestevognen foran seg på veien. Dårlig sikt, hvor synlig hestevognen var og at sjåføren kan ha fått en midlertidig «blackout».

Statens vegvesen har i sin rapport kalt ulykken uforklarlig.

Under rettssaken kom Sara Holmedahl Sandsmarks far, Jostein Sandsmark, med kraftig kritikk av sjåførens forsvarer, Gunhild Lærum. Han sa blant annet at han føler advokaten misbrukte deres utstrakte hånd.

Les også: Far til angrep på Bjørkelangen-forsvarer

Sivilingeniør Erik Aanerud var den første sakkyndige til å undersøke ulykken. Han ble senere erklært inhabil, og fikk ikke stille som rettsoppnevnt sakkyndig. Han møtte likevel i retten som privat sakkyndig, hans konklusjon er at 48-åringen hadde god tid til å foreta en unnamanøver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.