Gå til sidens hovedinnhold

Titalls demonstranter drept i Kasakhstan: Putin har sendt styrker til landet

Politiet melder å ha eliminert et titalls demonstranter i Almaty i Kasakhstan, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– I natt forsøkte ekstremister å angripe administrasjonens bygninger. Flere titalls demonstranter ble eliminert, sier politiets talsmann Saltanat Azirbek til nyhetsbyrået torsdag.

Også tolv politifolk er drept, og en av dem skal være halshogget.

Det har vært store uroligheter i landet siden 2. januar, da demonstranter tok til gatene for å protestere mot en skarp økning i prisen på drivstoff.

Les også: Myndighetene i Kasakhstan framstår som desperate: Nabolandene er bekymret

Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte tidligere torsdag at det pågikk skyting utenfor borgermesterens kontor i den kasakhstanske byen.

Videoer i sosiale medier viser plyndrede butikker, bygninger i brann, skudd fra automatvåpen og innbyggere som skriker av frykt.

Tolv medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal ha blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene, mens 353 er såret. Interfax og Ria Novosti rapporterer at en av de døde sikkerhetsoffiserene ble funnet med avskåret hode.

Les også: Derfor snudde Trump i siste liten: - Det hadde blitt helt fryktelig

Russisk bistand

Det er innført unntakstilstand og pansrede kjøretøy er satt inn mot demonstrantene. Kasakhstan har bedt nabolandene, blant dem Russland, om hjelp til å håndtere situasjonen.

En militærallianse ledet av Russland, den kollektive sikkerhetspakten CSTO, bekrefter at de har sendt fredsbevarende styrker etter forespørsel fra Kazakhstans president Kassym-Jomart Tokayev.

I tillegg til Russland, inngår også styrker fra Armenia, Hviterussland, Kirgisistan og Tadsjikistan i alliansen.

Myndighetene omtaler operasjonen mot demonstrantene som anti-terror, skriver Interfax.

Les også: Sverige innfører krav om vaksinepass på restauranter

Over 1.000 skadde

Kasakhstans helsedepartement melder at over 1.000 mennesker er skadd i løpet av de siste dagenes uro.

– Mer enn 1.000 mennesker er skadd i kjølvannet av uro i forskjellige regioner av Kasakhstan. Nær 400 av dem er på sykehus, og 62 personer får intensivbehandling, sier visehelseminister Azhar Guiniyat ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax.

Torsdag har den kasakhstanske nasjonal banken besluttet å stanse arbeidet ved bankene i landet, på grunn av sikkerhet for de ansatte, melder Reuters.

Internettet skal også for det meste være nede i hele landet.

Almaty er Kazakhstans største by og har 1,9 millioner innbyggere.

Les også: Macron lover å plage uvaksinerte