*Nettavisen* Nyheter.

Titalls drept i Egypt

Foto: Eman Helal (AP)

Mens Egypt markerte treårsdagen for den arabiske våren på Tahrirplassen, døde nærmere 50 mennesker i kraftige demonstrasjoner i områdene rundt.

26.01.14 09:26

Kairo (NTB-Reuters-AFP): I Kairo skjøt politiet lørdag med hagl og tåregass for å stanse en gruppe demonstranter som forsøkte å marsjere til Tahrirplassen, som var sentrum for «den arabiske våren» 2011 som førte til Hosni Mubaraks fall.

Mens tilhengere av myndighetene fikk demonstrere i fred på den symboltunge Tahrirplassen i sentrum av Kairo, godt beskyttet av politi og pansrede kjøretøy, slo opprørspoliti hardt ned på liberale og islamistiske opposisjonelle som forsøkte å marsjere mot plassen.

Tusenvis av mennesker som støtter myndighetene samlet på Tahrirplassen. De ropte slagord til støtte for general Abdel Fatah al-Sisi, som de håper blir landet neste president etter at landets første demokratisk valgte president Mohamed Mursi ble avsatt i et kupp i juli. Samtidig ble det ropt slagord med krav om at medlemmer av Det muslimske brorskap må henrettes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mohamed Abd El Ghany

Skjøt mot demonstranter
Det ble lørdag arrangert demonstrasjoner både for og mot dagens militærstøttede myndighetene i forbindelse med treårsdagen for folkeopprøret.

Flere hundre personer er pågrepet av politiet, som brukte tåregass og skjøt med hagl mot demonstranter. Ifølge enkelte øyenvitner ble det også skutt med skarpt mot demonstrantene.

De 49 ble drept i løpet av 24 timer, opplyser helsedepartementet til nettutgaven av den statskontrollerte avisen Al-Ahram.

Innenriksdepartementet opplyser av 1.079 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helikopter styrtet
På Sinaihalvøya mistet fem soldater livet da et helikopter styrtet lørdag. Lokale øyenvitner sier at helikopteret ble rammet av en rakett avfyrt av opprørere, mens en statskontrollert avis, Al-Ahram, skriver at helikopteret styrtet på grunn av tekniske problemer.

Tidligere lørdag gikk nok en bombe av i Kairo. Sprengladningen ble kastet mot en politiskole, men ingen ble skadd, ifølge innenriksdepartementet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AHMED TARANH

Det ble også meldt om en bilbombeeksplosjon ved politihuset i Suez. I dette angrepet ble ni personer såret, ifølge opplysninger fra helsedepartementet.

Fredag ble seks personer drept i fire ulike bombeangrep i Kairo, alle rettet mot egyptisk politi. Det største rammet politidirektoratet i sentrum av Kairo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AHMED TARANH

En al-Qaida-inspirert gruppe hevder å stå bak angrepene. Kunngjøringen fra den militante gruppa Ansar Bayt al-Maqdis var lørdag lagt ut på flere nettforum som brukes av ytterliggående islamister, ifølge den amerikanske nettovervåkingsgruppen SITE.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.