RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Titalls tusen protesterte mot Pegida i Tyskland

Tysk opprørspoliti holder vakt foran motdemonstrantene under mandagens Pegida-demonstrasjon i den østtyske byen Dresden. «Flyktninger er velkomne» og «Skam dere», står det på plakatene.
Tysk opprørspoliti holder vakt foran motdemonstrantene under mandagens Pegida-demonstrasjon i den østtyske byen Dresden. «Flyktninger er velkomne» og «Skam dere», står det på plakatene. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Titalls tusen demonstrerte mot den antiislamske bevegelsen Pegida. Samme dag slo statsminister Angela Merkel fast at islam hører til i Tyskland.

BERLIN (NTB-DPA-AFP): Demonstrantene i flere byer benyttet også marsjene til å minnes ofrene for terrorangrepene i Paris. Bare i østtyske Leipzig protesterte 30.000 mot innvandringsmotstanderne, mens 20.000 deltok under parolen «München er fargerik» i den bayerske storbyen.

– Vi står opp imot enhver form for rasisme, antisemittisme og høyreorientert vold, sa Münchens borgermester Dieter Reiter i forkant av marsjen.


Demonstrasjonene i Tyskland mandag var en reaksjon på protestbevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten), som ble grunnlagt i delstatshovedstaden Dresden i Sachsen i fjor høst.

Sørgemarsj

Siden har Pegida arrangert ukentlige mandagsdemonstrasjoner der deltakerne har veivet med tyske flagg under innvandringsfiendtlige paroler.

Sist mandag samlet Pegida 18.000 til protest i Dresden mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet. Oppslutningen var ventet å styrkes ytterligere etter terroren i Paris.

Forrige lørdag tok nesten dobbelt så mange tyskere til motmæle i den østtyske byen i en mektig protest både mot den antiislamske bevegelsen og mot terroristene i Paris.

Mandag hadde gruppen invitert til sørgemarsj for ofrene for Paris-terroren i forbindelse med den tolvte Pegida-demonstrasjonen i Dresden. Nyhetsbyrået DPA melder om et oppmøte på «flere tusen».


Overdøvet

I andre tyske byer var Pegida-tilhengernes oppmøte knapt merkbart. 11.000 møtte opp til motdemonstrasjon i Hannover, mens beskjeden fra de titalls tusen Pegida-motstanderne i München var tydelig:

«La våre muslimer være i fred!», kunne man lese på en av plakatene.

Tidlig mandag kveld hadde noen hundre mennesker møtt opp til en motdemonstrasjon under parolen «Nazifritt Dresden».

I Berlin samlet rundt 4.000 personer seg foran regjeringskontorene i en marsj som gikk til Brandenburger Tor, der Pegidas avlegger i hovedstaden hadde samlet rundt 400 tilhengere. Et stort politioppbud holdt de to folkemengdene på god avstand fra hverandre.


Merkel demonstrerer tirsdag

«Vi er Charlie. Vi er ikke Pegida», kunne man lese på en av motdemonstrantenes plakater.

Av Tysklands over 80 millioner innbyggere er 4 millioner muslimer, de fleste tyrkere. Tirsdag kveld skal tyske politikere og samfunnstopper delta i en demonstrasjon i regi av tyske muslimer mot islamistisk terror og for fredelig samhold mellom religionene.

Blant dem som skal delta, er statsminister Angela Merkel, som har stemplet Pegida-arrangørene som hatefulle rasister. Mandag sluttet Merkel seg til tidligere president Christian Wulffs ord om at islam hører til i Tyskland. 


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere